Шко­ла у Ко­тор Ва­рошу пла­ћа 100.000 КМ за укра­де­не ђа­чке сно­ве

Ми­ли­ја­на Ла­ти­но­вић
Шко­ла у Ко­тор Ва­рошу пла­ћа 100.000 КМ за укра­де­не ђа­чке сно­ве

Ко­тор Ва­рош - Осно­вна шко­ла "Све­ти Са­ва" из Ко­тор Ва­ро­ша ду­жна је да на осно­ву пра­во­сна­жне и из­вршне суд­ске пре­су­де ис­пла­ти око 100.000 КМ ро­ди­тељима ко­ји су при­је пет и по го­ди­на упла­ти­ли но­вац за ек­скур­зи­ју на ко­ју њихо­ва дје­ца ни­ка­да ни­су оти­шла.

Ро­ди­тељи сто­ти­нак осно­ва­ца упла­ти­ли су та­да по 380 ма­ра­ка за ек­скур­зи­ју за ко­ју је шко­ла ан­га­жо­ва­ла Ту­рис­ти­чку аген­ци­ју "Биг нец" из Бањалу­ке. Ро­ди­тељи ка­жу да су мно­ги та­да по­зај­ми­ли но­вац и ди­за­ли кре­ди­те да би обе­зби­је­ди­ли дје­ци одла­зак на Црно­гор­ско при­мор­је и успо­ме­не за ци­је­ли жи­вот. Умјес­то то­га сру­ше­ни су сно­ви је­дне ге­не­ра­ци­је осно­ва­ца, ко­ји ни да­нас док сти­чу но­ва знања на фа­кул­те­ти­ма или за­ра­ђу­ју прве пла­те, ни­су пре­бољели чињени­цу да ни­су пу­то­ва­ли на ма­тур­ску ек­скур­зи­ју.

Про­блем се до­го­дио јер аген­ци­ја ни­је упла­ти­ла аран­жма­не у Бу­дви, иако је од шко­ле узе­ла но­вац ко­ји су при­ку­пи­ли од ро­ди­теља. Због то­га је ек­скур­зи­ја от­ка­за­на ве­че при­је пла­ни­ра­но по­лас­ка.

Иако је ек­скур­зи­ја про­па­ла ро­ди­тељима ни­је вра­ћен но­вац ко­ји су упла­ти­ли због че­га су ту­жи­ли и шко­лу и аген­ци­ју "Биг нец". Бит­ку су до­би­ли пет и по го­ди­на ка­сни­је, ка­да је по­сли­је ни­за прео­кре­та окон­чан суд­ски пос­ту­пак, а задњу ри­јеч имао је Врхо­вни суд РС. На осно­ву њихо­ве пре­су­де шко­ла је ду­жна да им ис­пла­ти око 78.000 КМ осно­вног ду­га, иден­ти­чан износ то­ком го­ди­на дос­ти­гле су и ка­ма­те, а на те­рет шко­ле па­ли су и суд­ски тро­шко­ви, ко­ји изно­се око 19.000 КМ.

Адво­кат ко­ји је зас­ту­пао ро­ди­теље Ти­хо­мир Те­пић, чи­је је ди­је­те та­ко­ђе оште­ће­но у овом слу­ча­ју, ка­же да су по­дни­је­ли шест ту­жби ко­је су се одно­си­ле на пет одјељења цен­трал­не шко­ле у Ко­тор Ва­ро­шу и је­дно по­дру­чно у Врбањци­ма и да су све би­ле у ко­рист ро­ди­теља.

- Оба­ви­јес­тио сам шко­лу о све­му и по­днио при­је­дло­ге за до­зво­лу из­вршења на осно­ву свих пре­су­да. Дје­ци су укра­де­не успо­ме­не и то им ни­ко не мо­же на­до­кна­ди­ти. То је ва­жни­је од би­ло ко­јег изно­са нов­ца и тај став ди­је­ле сви ро­ди­тељи - ре­као је Те­пић и до­дао да им ни­је циљ да из­вршењем пре­су­да до­ве­ду шко­лу у си­ту­аци­ју да рас­про­да­је ин­вен­тар, али да ће шко­ла мо­ра­ти да пла­ти.

Те­пић на­гла­ша­ва да је шко­ли дос­тављао опо­ме­не пред из­вршење на ко­је ни­ка­да ни­је до­био од­го­вор.

- Ро­ди­тељи су би­ли спре­мни да се одре­кну ка­ма­те и да се до­го­во­ре са шко­лом да им вра­те са­мо упла­ће­ни но­вац, али ни­ка­да ни­су до­би­ли при­ли­ку за до­го­вор. Ни­ко из шко­ле  ни­је кон­та­кти­рао са мном, а ни бив­шег на­чел­ни­ка оп­шти­не ово ни­је ин­те­ре­со­ва­ло - ре­као је Те­пић и до­дао да ро­ди­тељи по­тпи­су­ју пу­но­моћ за из­вршење пре­су­де.

Ди­ре­кто­ри­ца шко­ле Сла­ђа­на Шу­ба­ра је ре­кла да је суд­ски пос­ту­пак про­тив шко­ле по­кре­нут при­је њеног до­лас­ка на ту по­зи­ци­ју.

- Ро­ди­тељи су по­дно­си­ли ту­жбе по одјељењима, та­ко да нам још ни­су сти­гле све пре­су­де, а ка­да их до­би­је­мо школ­ски одбор ће одлу­чи­ти шта даље. Обра­ти­ће­мо се и Ми­нис­тар­ству прос­вје­те и кул­ту­ре РС - ре­кла је Шу­ба­ра.

Бив­ши ди­ре­ктор шко­ле у чи­јем ман­да­ту је про­па­ла ек­скур­зи­ја Во­јин Кне­же­вић ка­же да му ни­је ја­сно за­што шко­ла тре­ба да пла­ћа ро­ди­тељима од­ште­ту ка­да је но­вац упла­ћен аген­ци­ји.

- Сав но­вац ко­ји су ро­ди­тељи са­ку­пи­ли пре­дат је аген­ци­ји и о то­ме пос­то­је пот­врде. Ро­ди­тељима је по­ну­ђе­но да дје­ца иду на ек­скур­зи­ју у сеп­тем­бру, на шта ни­су прис­та­ли, већ су тра­жи­ли да шко­ла ту­жи аген­ци­ју, што је и ура­ђе­но - ре­као је Кне­же­вић и до­дао да не зна шта је би­ло с том ту­жбом.

Ро­ди­тељи су по­сли­је от­ка­зи­вања ек­скур­зи­је са­зна­ли да су ра­чу­ни аген­ци­је бло­ки­ра­ни и због то­га су тра­жи­ли да им бу­де вра­ћен но­вац, јер су вје­ро­ва­ли да од ек­скур­зи­је не би би­ло ни­шта ни у сеп­тем­бру.

По­сли­је све­га што се из­де­ша­ва­ло, ро­ди­тељи не кри­ју за­до­вољство пре­су­да­ма, али ис­ти­чу да ту­гу дје­це због нео­длас­ка на ек­скур­зи­ју ни­шта не мо­же из­бри­са­ти.

- Ово је до­каз да је прав­да спо­ра, али дос­ти­жна. За­хвал­ни смо на­шем адво­ка­ту ко­ји се избо­рио са свим пре­пре­ка­ма и до­био спор. Ка­да нам шко­ла ис­пла­ти но­вац, дио ће­мо упла­ти­ти за ли­је­чење на­шег су­гра­ђа­ни­на Вање Пе­ја­ко­ви­ћа - ре­као је је­дан од ро­ди­теља Го­ран Пе­ја­ко­вић.

Пра­вил­ник

Ти­хо­мир Те­пић по­јашњава да је Осно­вна шко­ла "Све­ти Са­ва" пре­крши­ла одре­дбе пра­вил­ни­ка ко­јим је про­пи­сан на­чин ор­га­ни­зо­вања ек­скур­зи­је, јер је но­вац ту­рис­ти­чкој аген­ци­ји да­ла у ке­шу.

- Шко­ла је ду­жна да но­вац за ђа­чку ек­скур­зи­ју упла­ти на пре­ла­зни жи­ро-ра­чун Ми­нис­тар­ства прос­вје­те, ода­кле се пре­ба­цу­је изво­ђа­чу ек­скур­зи­је - по­ја­снио је Те­пић.

Кне­же­вић ка­же да ту не ви­ди ни­шта неуоби­ча­је­но, јер се та­ко уви­јек ра­ди­ло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана