Школа у Будимлији код Рудог у новом руху огледало села

Радоје Тасић
Школа у Будимлији код Рудог у новом руху огледало села

Рудо - У годинама кад се затварају подручна одјељења основних школа по селима, а поједини модерни школски објекти пропадају и зарастају у коров, општина Рудо је одлучила да реновира стару зграду у Будимлији, изграђену 1937. године.

Одборник у Скупштини општине Рудо и предсједник Грађевинског одбора за санацију школе Илија Арсић каже да од његове изградње није било значајнијих улагања ни грађевинских интервенција.

- Доскора оронула, запуштена и од зуба времена начета школа добила је ових дана ново лице и биће, као некад, огледало овог села. Реновирано је све од подова, плафона, зидова, промијењен је кров, а изграђен је и санитарни чвор који је недостајао - додао је Арсић.

Он је нагласио да су сређене двије учионице и зборница, а набављен је и комплетан инвентар за њих, као што су клупе и столице.

Док радови трају настава се одвија у најстаријој школској згради у овим крајевима у једној учионици.

- Радим шест година у овој подручној школи и досад су услови за извођење наставе били веома тешки. Мемљиве учионице, прокишњавало је, а санитарни чвор за дјецу био је у дворишту. Школске клупе и столице деценијама нису мијењане - испричала је учитељица Катарина Томашевић.

Томашевићева је претходно радила у централној школи у Рудом и каже да јој је, кад је овдје дошла да изводи наставу, било веома тешко да се привикне на другачије услове рада.

Друга учитељица Мирјана Пантовић из Прибоја каже да су реновирањем школе сви на добитку, и ученици и просвјетни радници, али и народ овог краја, који њене просторије може користити за свој друштвени живот.

- Захваљујући општини Рудо добили смо савремен простор за рад са новим учионицама и намјештајем. Све је чисто, свијетло условно за одвијање наставе и ваннаставних активности. Једва чекамо да се уселимо у нове учионице - каже Пантовићева.

Она с поносом истиче да Будимлија има најмодернији школски објекат у општини, а можда и у сусједним локалним заједницама.

- Имамо тренутно 12 ученика у школи и наставни процес се одвија у два комбинована одјељења - додаје ова млада учитељица.

Наводи да су сеоска дјеца вриједна, свестрана, бистра и радознала и да је са њима лако радити, јер нису захтјевна.

Огромна предност руђанске у односу на сусједне општине јесте то што је успјела да и прије, а и послије отаџбинског рата, сачува село и уложи знатна средстава у развој пољопривреде. Тако и овдје у Будимлији скоро да и нема напуштених кућа и запуштених имања.

Све мање ђака

Ове школске године у Српској је први пут уписано мање од 10.000 дјеце. Тиме су продубљене негативне тенденције које трају већ годинама, а демографски подаци показују да од 64 општине у РС једино Бањалука има позитиван природни прираштај.

Демографи истичу да се лоша демографска слика највише огледа у школским клупама и наводе да је РС 2003. године имала око 124.000 основаца, а данас их је око 92.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана