Школа и дом србачког села Пријебљези заблистали након четири деценије

Дејан Јовичић
Школа и дом србачког села Пријебљези заблистали након четири деценије

Србац - Друштвени дом и школа у Пријебљезима код Српца, који су главна мјеста за окупљање мјештана свих генерација, ових дана су послије неколико деценија обучени у ново рухо.

Уз финансијску помоћ локалне управе и донације мјештана и приватних фирми, подручна школа у том селу је у протеклих годину препорођена, а доласком јесени је и окречена након скоро 40 година. 

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријебљези Драган Сабо каже да је ова школа једна од оних које су биле у најлошијем стању на подручју цијеле општине, због чега је прије неколико мјесеци покренута акција за прикупљање новца за санацију.

- Радови су почели још у новембру прошле године када је саниран мокри чвор, постављене нове плочице и столарија, урађена надстрешница, санирана зборница и набављена нова пећ на дрва. То смо све обезбиједили разним донацијама, а општина нам је донирала столарију. Ових дана смо се организовали и прикупили новац да коначно окречимо цијелу школу, а општина нам је и у том погледу изашла у сусрет - рекао је Сабо.

Он додаје да ће у наредном периоду покушати обезбиједити новац за постављање новог паркета, чиме ће у потпуности бити заокружен процес санације овог школског објекта.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да је локална управа одлучила да помогне и уређење друштвеног дома у овом селу, који је удаљен свега двадесетак метара од школе.

- Донирали смо новац за уређење вањске фасаде и кречење унутрашњих просторија, а саниран је и темељ који је био дотрајао. Када имамо у виду да је недавно реконструисан кров и набављена нова столарија, евидентно је да ће мјештани добити лијеп и уређен објекат за дружење младих и састанке Савјета мјесне заједнице - рекао је Драгосављевић. ++++++

Поплаве

У Пријебљезима би ускоро требало да почне изградња потпорног зида у систему одбране од поплава како би се спријечила ситуација из 2014. године када је под огромним налетом воде дошло до попуштања одбрамбеног насипа. Ова инвестиција је дио укупног пројекта реконструкције насипа у србачкој општини, а ријеч је о вишемилионском пројекту који ће финансирати Влада РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана