Склањају мине да дођу до дрва

Анита Јанковић-Речевић
Склањају мине да дођу до дрва

Бањалука - Више од двије деценије након завршетка рата, у Српској је око 57.500 хектара шума загађено минама, због чега је Влада РС задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и “Шуме РС” да за деминирање шумског земљишта обезбиједе опрему и машине вриједне око 452.000 КМ.

У информацији о површинама шума и шумског земљишта загађених минско-експлозивним средствима из протеклог рата коју је Влада усвојила на посљедњој сједници наводи се да миниране површине шумског земљишта представљају значајан проблем за одрживо газдовање и управљање шумама.

- Од 26 шумскопривредних подручја Српске, на њих 19 су утврђене миниране површине. Разминирање би омогућило приступ читавим сливовима и комплексима шума, као и приступ великој количини дрвета која недостаје домаћим дрвопрерађивачима - рекли су у ресорном министарству.

Наглашавају да је за ефикасно уклањање мина из шума неопходна машина за даљинско управљање чије техничке карактеристике омогућавају употребу на стрмим и теренима са густом вегетацијом.

- Процијењена вриједност машине са додатном опремом је око 400.000 КМ, а осим тога, треба обезбиједити и осам метал детектора у вриједности од око 44.000 КМ. Неопходне су и моторне тестере, тримери и ситни деминерски алат који ће се користити на теренима мануелног деминирања, а чија је вриједност око 8.000 КМ - рекли су у Министарству пољопривреде.

У информацији коју је усвојила Влада стоји да су у Српској минама загађена око 243 квадратна километра, те да је десет одсто становништва Српске и даље угрожено минама које су до ове године у РС однијеле 232 живота.

Газдовање

У Министарству пољопривреде истичу да је укључивање минираних подручја у редовно газдовање један од стратешких циљева дефинисаних Стратегијом развоја шумарства РС.

- Материјално-техничка средства која би била набављена за деминирање била би у власништву “Шума РС”, а њихово коришћење било би у сарадњи са Републичком управом цивилне заштите - рекли су у ресорном министарству.

Шумска газдинства са највећом

површином под минама (у хектарима)

“Зеленгора” Калиновик    8.555

“Вучевица” Чајниче           8.045

“Сјемећ” Рогатица            7.137

“Височник” Хан Пијесак  5.271

“Трескавица” Трново       4.171

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана