“Сјемећу” враћају стари сјај

Сретен Митровић
“Сјемећу” враћају стари сјај

Рогатица - Простор бивше рогатичке дрвне индустрије “Сјемећ” полако, али сигурно, враћа стари сјај, а при крају је припрема радног простора и набавка сировине за производњу пелета, која би требало да почне до краја мјесеца.

Савремена опрема за пелетару, вриједна око милион марака, купљена је у Италији и чека се на њену испоруку, након чега ће стартовати погон капацитета производње четири тоне пелета дневно.

Мирослав Јанковић, један од власника предузећа ДОО “ДММ” из Пљешевице код Рогатице, које је купило имовину бивше дрвне индустрије “Сјемећ” у стечају, каже да је планирано да пелетара запосли око 20 нових радника. У пелетари, додао је он, биће запослени Рогатичани који су до сада за хљеб зарађивали идући у Соколац, Кнежину или Пале.

Јанковић је заједно са оцем Драгишом и братом Миланом почетком године купио имовину “Сјемећа”, који је до рата запошљавао више од 700 радника. Јанковићи су за бивши гигант издвојили 2,5 милиона марака, уз обећање да ће оживјети дрвну индустрију у Рогатици.

Међутим, многи Рогатичани су тада сумњали у њихова обећања. На такве реакције упућивао је послијератни период и приватизација, у којој је умјесто оживљавања долазило до даљег урушавања на рачун запослених, добављача, али и цјелокупне заједнице. Да би била заустављена ерозија спас је тражен у стечају и новој приватизацији.

Иако су “Сјемећ” купили у крајње лошем стању, гдје је пилана била потпуно девастирана и са старим гатером, фабрика намјештаја затечена са неколико неупотребљивих машина, столарија празна, котловница са оштећеним цијевима и пратећом инфраструктуром, а сушара без гријача и остале опреме, они су засукали рукаве и кренули да спасавају оно што се дало и могло спасти.

Данима је трајало чишћење објеката и простора у којем је било 11 хектара земљишта са изграђеним и неизграђеним објектима. Цијели простор ограђен је бетонском и панел оградом и почела је припрема за инсталирање фабрике за израду пелета, а уз то је осмишљен и план оживљавања индустрије. Јанковићи, који одраније имају властиту пилану, смјештену у објектима бивше фабрике слада, очекују да до краја мјесеца буде како су и обећали. Осим тога, они се ужурбано припремају и за обнову столарије и производње намјештаја. То је, рече старији брат Милан, друга фаза у плану развоја фирме.

- У трећој, ако Бог да, планирамо да на простору бившег фудбалског игралишта изградимо једну стамбено-пословну зграду са 40 станова за своје раднике - рекао је Јанковић.

Василије

Да Јанковићима који раде од јутра до сутра не мањка ентузијазма показује и Миланов син Василије. Иако тек тринаестогодишњак, он по кругу “Сјемећа” успјешно вози велики камион са приколицом пуном грађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана