Sjećanje na žrtve NATO bombardovanja

Glas Srpske
Sjećanje na žrtve NATO bombardovanja

PETROVO - Na ozrenskom vrhu Kraljica juče je služen pomen borcima Vojske Republike Srpske koji su poginuli 7. septembra 1995. godine kada su NATO avioni bombardovali telekomunikacioni toranj.

Parastos je služio arhimandrit ozrenski Danilo, a na Kraljici su poginuli Slobodan Milotić, Mirko Trivunović, Dragan Savanović, Sveto Kaišarević i Željko Lukić.

Potpredsjednik Boračke organizacije RS Miko Škorić rekao je da je NATO bombardovanjem Kraljice "direktno pomagao neprijateljima", naglasivši da "uništavanje Kraljice nije bilo ničim izazvano", javile su agencije.

Načelnik opštine Petrovo Zoran Blagojević rekao je da je rušenjem telekomunikacionog tornja počeo pad dijela Ozrena i Vozuće i da je ta akcija bila sinhronizovana sa drugim vojnim operacijama na Ozrenu.

- Bombardovanjem Kraljice počeo je egzodus Srba sa Ozrena, kada je sa svojih ognjišta protjerano između 30.000 i 50.000 stanovnika, od kojih se većina do danas nije vratila u zavičaj. Rat nam je nanio nevolju i izmijenio Ozren u potpunosti, a urađeno je veoma malo na povratku izbjeglica na prostor Ozrena, koji je Dejtonskim sporazumom pripao Federaciji BiH - objasnio je Blagojević.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Petrovo Dušan Dujković rekao je da tragični 7. septembar 1995. godine nikada neće zaboraviti.

- Dok budemo živi uvijek ćemo posjećivati ovo mjesto i odavati dužnu počast našim saborcima i našoj divnoj Kraljici, a kada nas nestane, uspomene će čuvati naši preci - rekao je Dujković.
Milan Milotić, brat poginulog borca Slobodana, priča kako mu ni danas nije jasno zbog čega poslije prvog bombardovanja Kraljice nije izmještena posada telekomunikacionog tornja.

- Moj brat i njegovi saborci nisu morali da poginu, ali je neko iz komande očigledno pogriješio - istakao je Milotić.

Svjedok bombardovanja tornja Mirko Aleksić prisjeća se da je prizor koji je zatekao poslije bombardovanja "bio jeziv".

- Ta slika zauvijek će mi ostati u sjećanju kao teška trauma - rekao je on.

Obnova tornja

Očevidac bombardovanja Branislav Tepić iz Kotor Varoša ranije je izrazio nadu da će toranj na Kraljici biti obnovljen u starom obliku, jer je Ozren bez tornja, kako je naveo, kao Beograd bez Avalskog tornja.

Tepićeva inicijativa nije naišla na podršku, a ostataka starog tornja je sve manje, jer je iz ruševina odneseno željezo i drugi materijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana