Сјећање на 181 жртву масакра

Слободан Дакић
Сјећање на 181 жртву масакра

Мркоњић Град - Становници Мркоњић Града обиљежили су данас Дан општине и 17. годишњицу повратка на своја огњишта послије петомјесечног избјеглиштва.

Била је то прилика да се Мркоњићани присјете 181 жртве из масовне гробнице која је пронађена у Православном гробљу, али и још стотине оних које су убили припадници Оружаних снага Хрватске и ХВО.

Петар Митрић из Подругле код Мркоњић Града сјећа се 4. априла када је у масовној гробници пронашао тијело свога брата Душка и браће од стрица Милорада и Пере.

- Тијела су била унакажена и мучена, па многи нису могли да препознају своје најмилије које су тражили. Прошло је 17  година, а нико није ни прстом мрднуо да се процесуирају наребодавци и извршиоци злочина, а зна се ко је то починио - истакао је Митрић додајући да је од убистава једино горе заташкавање злочина и од непроцесуирање злочинаца.

- Сваке године нам је све теже, јер нас боли то што нико није процесуран. Не губим наду да ће правда стићи злочинце, али је проблем што су многи чланови породица жртава већ умрли - рекао је Митрић и вјерује да ће Тужилаштво и Суд БиХ коначно покренути предмет ратних злочина у Мркоњић Граду.

Слично прича и Здравко Караћ чији је брат Недељко пронађен у масовној гробници као и рођак Велибор.

- Операцијом на Мркоњић Град командовао је Анте Готовина којег је Хашки суд ослободио. Овај трибунал постоји само због интереса великих сила, које преко наших лешева остварују своје циљеве - рекао је Караћ.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић истиче да им једино остаје нада да ће неко бити гоњен за ова злодјела.

- Чињеница је да су почињени злочини и да нас је прошле године шокирало ослобађање Готовине и Маркача, који су командовали “Олујом”, јер смо очекивали да им се суди и за злочине у Мркоњић Граду. Не можемо да поднесемо тужбу за надокнаду 700 милиона ратне штете од државе Хрватске док год неко од извршилаца злочина не буде одговарао. Остаје нам нада да ће неке генерације дочекати да ће Хрватска бар дијелом платити ратну штету - рекла је Аничићева.

За 117 дана хрватске агресије на подручју Мркоњић Града у протеклом рату порушено је и запаљено 2.308 стамбених објеката, док је око 3.000 уништено и опљачкано.

Документација

Слободан Радуљ је био замјеник војног тужиоца за вријеме ексхумације жртава у масовној гробници.

- Били су то стравични призори. Свака жртва са медицинске и истраживачке стране је обрађена и за почињене злочине припремљена ја обимна документација поткријепљена бројним доказима. Није ми јасно зашто Хашки трибунал и Тужилаштво и Суд БиХ још нису процесуирали злочине у Мркоњић Граду - рекао је Радуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана