Сјећање на 13. бањалучку звјездицу

С. Та.
Сјећање на 13. бањалучку звјездицу

Приједор - Парастосом и паљењем свијећа на градском православном гробљу у Приједору обиљежена је 13. годишњица смрти тринаестогодишње дјевојчице Слађане Кобас, која је умрла од посљедица недостатка кисеоника у бањалучкој болници 1992. године.

- Рођена је 18. јуна 1992. у најгорим данима и борила се некако све до 9. фебруара 2006. Рођена је пријевремено и на рођењу, као и током цијелог живота, борила се за живот, прво са болестима очију, потом костију, а и преживјела је многе операције - изјавио је отац Стојан.

У јавности позната као тринаеста звјездица, лијечила се на клиникама у Републици Српској, Србији и Црној Гори, Русији и САД и имала подршку јавности широм свијета. Осим Стојана, годишњем помену присуствовали су и Слађанин брат Мирослав и њена разредница Нада Праштало, која на њен гроб долази сваке године. Смрт 12 беба од 22. маја до 19. јуна посљедица је недостатка кисеоника у бањалучкој болници 1992. године који није могао бити допремљен копном због ратних дејстава, а ни ваздушно јер је на снази била забрана Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

Бањалучке бебе постале су симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије с осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана