Шиваће машине скупљају прашину

Милијана Латиновић
Шиваће машине скупљају прашину

Бањалука - Потрага за текстилцима у Српској расте из дана у дан, а колико је ситуација алармантна показује примјер појединих предузећа која би одмах запослила и десетине радника, али немају кога због чега шиваће машине скупљају прашину, а погонима пријети катанац.

Масован одлазак квалификованих радника у иностранство одавно задаје главобољу привредницима у Српској, а осим обућара и возача, којих нема ни за лијека, велика је потражња и за текстилцима. У предузећима која производе гардеробу, која се осим на домаћем, продаје и на иностраном тржишту, кажу да већ имају мањак кадра, а немају кога да запосле.

- Тренутно немамо ниједног радника пријављеног ни за обуку. Смањили смо капацитете и ако се овако настави, затвараћемо неке пословне јединице. Посла има, роба се продаје, али нема ко да ради. Могли бисмо одмах да запослимо бар 15 радника - рекла је пословођа у предузећу “Марди” у Градишци Каролина Ристић.

У погонима овог предузећа углавном се производи женска гардероба, те мушки капути у мањој количини.

- Одјећу продајемо на нашем тржишту. Један дио иде у Хрватску, а у току су преговори са једном фирмом из Херцеговине која би наше производе извозила у Словенију - додала је Ристићева.

Мјеста за нове раднике има и у предузећу “Вастил” у Новом Граду, које производи џемпере од кашмира и вуне.

- Тренутно запошљавамо 70 радника, а међу њима има оних и са завршеном само основном школом, који су прошли обуку. Наш капацитет је око 100 запослених, али код нас школованих текстилаца нема - рекао је директор предузећа Мирослав Станковић и додао да су упркос проблемима задовољни пословањем те да све што произведу иде за инострано тржиште.

Шансу да дођу до добро обучених радника привредници виде у разним програмима обуке и преквалификације. Један од њих је и пројекат “Јачање капацитета образовних установа за провођење практичне наставе и оспособљавање радника за дефицитарна занимања у секторима кожа, обућа и текстил” и “Јачање локалног партнерства за запошљавање у секторима прераде текстила и коже”.

- Од укупно 51 кандидата који ће проћи обуку, највише их се пријавило за обраду текстила, а најмање за обраду коже - рекли су у Градској развојној агенцији Бањалука. Додали су да ће се обуке спроводити у бањалучкој Школи ученика у привреди и Технолошком факултету, а свака ће трајати 130 часова, од чега ће 30 бити реализовано у предузећима. +++

Статистика

Према подацима Завода за запошљавање РС у 2017. години на евиденцији активних тражиоца запослења било је 2.416 текстилаца. До краја прошле године запослено је 539 радника овог профила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана