Широм Српске се пливало за Крст часни

Срна
Широм Српске се пливало за Крст часни

Зворник - Милана Мијатовић /18/ из Челопека код Зворника препливала је данас прва стазу дугу 33 метра на Зворничком језеру и освојила Часни крст.

Мијатовићевој је, у име Црквене општине Зворник и Рафтинг клуба "Еко Дрина" из Зворника, свештеник Раде Тешић уручио и Часни сребрни крст у трајно власништво.


Она је рекла да јој је ово прво пливање за Часни крст, али да јој је увијек била жеља да учествује на богојављенском пливању.

"Пливала сам и побиједила и хвала свим учесницима пливања", рекла је она и додала да јој, док је пливала, уопште није било хладно.

Мијатовићева је четврти разред саобраћајне школе у Зворнику.

Свештеник Тешић рекао је да је, с благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланког Хризостома, ово шесто такмичење на Зворничком језеру за Богојављенски крст на коме је учествовало 20 такмичара.

Он је додао да су за Часни крст пливали учесници са Сокоца, из Бијељине, Власенице, Новог Сада и Зворника и подсјетио да је Милана Мијатовић била једини женски учесник такмичења.

"Сви учесници пливања претходно су прошли љекарски преглед", рекао је Тешић.

Такмичење за Богојављенски крст одржава се на воденој стази дугачкој 33 метра у спомен на године живота Исуса Христа проведене на земљи, од рођења до страдања, Васкрсења и Вазнесења на небо.

Такмичење, које је посматрао велики број грађана, пратили су полицијски патролни чамци, као и рониоци и чланови спортских риболовних удружења из Зворника.

Претходно је у Цркви Светог архиђакона Стефана на Млађевцу код Зворника служена литургија, а потом је на платоу Рафтинг клуба "Еко Дрина" на Зворничком језеру обављено благосиљање пливача.

Прошле године Часни крст је освојио Неђо Ребић из Власенице.

Организатори пливања за Богојављенски крст су Српска православна црквена општина Звроник и зворнички Рафтинг клуб "Еко Дрина".

Приједор: Данијел Дрљача четврти пут најбрже до часног крста

Приједорчанин Данијел Дрљача четврту годину заредом најбрже је допливао до Часног крста у ријеци Сани, за који се данас такмичило 40 најодважнијих пливача.
"Ове године је било најхладније и услови су били најтежи. Снијег је отежавао ситуацију и многи људи се нису усуђивали ни да изађу из куће и подрже нас, а пливачима свака част што су уопште учествовали", рекао је Дрљача новинарима у Приједору.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић уручио је побједнику златник са мотивом рођења Исуса Христа и грбом Републике Српске, као и јерусалимски крст у вијенцу од цвијећа до којег је Дрљача допливао.

"Број грађана који су дошли на Сану говори да је Приједор град који жели да његује вјерске обичаје. Ови момци јуначког срца су храбро испливали у хладној ријеци Сани коју је окруживао снијег", рекао је Ђаковић.

Пливању и литији претходила је богојављенска литургија у Цркви Свете Тројице коју је служио протојереј ставрофор Младен Мајкић.

"Иако су временски услови били доста лоши, ови храбри момци нису одустали да се такмиче и околности су такве биле да је наш досадашњи побједник и ове године био најуспјешнији", рекао је Мајкић.

Температура воде ријеке Сане износила је четири степена Целзијусова, а ваздуха два степена испод нуле. Током литије више улица у граду било је затворено за саобраћај.

У пратећем програму учествовали су чланови културно-умјетничких друштава "Доктор Младен Стојановић", "Милан Егић" и "Козара", хор "Вила", официри војске и полиције, свештеници и представници градске управе.

Покровитељи догађаја су Црквена општина Приједор и Градска управа Приједор.  

Источно Сарајево:  Ненад Лубура први допливао до Часног крста

У ријеци Жељезници у Источној Илиџи до Часног крста данас, на велики хришћански празник Богојављење, први је допливао Ненад Лубура.
Он је од моста "Ратко Мочевић" у Војковићима са још 14 пливача, међу којима је био и шездесетпетогодишњи Буде Станишић, пливао 33 метра, што симболише године живота Исуса Христоса.

Прије освештања воде и пливања за Часни крст, у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима одржана је света литургија, након чега је организована литија до ријеке Жељезнице.

Пред почетак трке свештеници су освештали Часни крст и пливачима дали благослов.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић поздравио је окупљене уз традиционални богојављенски поздрав "Бог се јави", а пливачима је пожелио да срећно допливају до Часног крста.

Божовић је рекао да ће се општина потрудити да ова манифестација из године у годину буде боље организована и захвалио је свештенству Српске православне цркве и многобројним спонзорима, без чије подршке ова манифестација не би била могућа.

Организатори манифестације су Српска православна црквена општина Војковићи, Српско културно-умјетничко друштво из овог мјеста и Џудо клуб "Фамос".

Борислав Богданић "Часни витез" Котор Вароша

Борислав Богданић је побједник првог пливања за Богојављенски крст које је пред 1.200 посјетилаца одржано на ријеци Врбањи у Котор Варошу.
У конкуренцији 16 храбрих пливача Богданић је први дошао до Часног крста и њему је припала титула "Часног витеза" Котор Вароша.

"Самим тим што сам учествовао осјећам се прелијепо. Испунио сам своју душу вјером у Бога. Захвалио бих се свима који су организовали ову манифестацију и надам се да ће нас наредних година бити још више. Свим момцима који су учествовали честитам, јер смо ми сви заједно побједници", рекао је Богданић.

Иницијативу за ову манифестацију покренуло је Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош, а начелник општине Зденко Сакан био је генерални покровитељ.

"Велики број грађана се окупио данас да види ових 16 момака и све њих сматрам побједницима, иако је само један допливао први до Часног крста. Локална заједница ће и убудуће бити уз ову манифестацију и захвалио бих се свима који су дали допринос да се ово данас организује", нагласио је Сакан.

Организатор првог пливања за Часни крст у Котор Варошу је била Српска православна црквена општина Котор Варош, а архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић је посебно похвалио иницијаторе овог такмичења.

"Захваљујући добрим људима попут Слободана Петровића, Алексе Вучановића и Александра Петровића ове године смо први пут у историји Котор Вароша организовали пливање за Часни крст поводом нашег великог празника", истакао је Нарић.

Побједник данашњег такмичења је добио златни дукат, дар Данила Ђекановића, умјетничку слику Бранка Русмира и поклон бутика "Лагуна", а остали учесници добили су пригодне поклоне које су обезбиједили Александар Саша Петровић и општина Котор Варош.

Прије пливања за Часни крст одржана је света литургија у храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу, а након тога свечана литија кренула је испред цркве према мосту у насељу Котор.

Братунац: Новица Васић трећи пут побједник пливања за Часни крст

Новица Васић из Красанпоља, код Братунца, побједник је пливања за Часни крст које је данас одржано на Дрини код братуначке Рајске плаже.
Ово је трећи пут да Васић побјеђује и осваја награде и према пропозицијама, више нема право на учешће у овом такмичењу у Братунцу.

Уз подршку неколико стотина грађана Братунца, али и неколико десетина са десне обале Дрине, из Србије, за Часни крст пливало је 18 такмичара.

Ово је традиционално пливање које се организује већ осму годину.

Организатори су побједника наградили позлаћеним крстом, дипломом, новчаном наградом од 300 КМ и златним привјеском у облику крста.

Друго и треће мјесто су такође награђени златним привјесцима у облику крста.

Сви учесници су добили захвалнице и по 50 КМ, како је рекао братуначки свештеник Душан Спасојевић, за испољену одважност и љубав према православној вјери и традицији.

Побједник такмичења Новица Васић изјавио је Срни да је срећан што је поново побиједио, али да је велико задовољство и посебан осјећај пливати за Часни крст.

"Ове године вода је хладнија него претходних, али воља, спремност и вјера у Бога довели су ме до побједе", рекао је Васић.

Он је рођен поред Дрине и рекреативно се бави пливањем, а недавно је као приправник запослен у братуначкој "Градској чистоћи". Дипломирани је инжењер животне средине и каже да воли природу, а посебно Дрину.

Након богослужења у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, свечана литија у којој је било неколико стотина грађана дошла је до Рајске плаже, гдје је након молитве и освештања воде одржано пливање за Часни крст.

Организатори ове духовно-спортске манифестације су као и претходних година Српска црквена општина Братунац, Српско добротворно културно-просвјетно друштво "Свети Василије Велики", Светосавска омладинска заједница, Еко-рафтинг клуб "Рајска плажа" и општина Братунац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана