Шипово: Премијерка Цвијановић пустила у рад нову трафо - станицу

РТРС
Шипово: Премијерка Цвијановић пустила у рад нову трафо - станицу

Шипово - Шипово, Језеро и дио Купреса електричном енергијом снабјеваће се из нове трансформаторске станице чија је изградња коштала око 4, 6 милиона марака. Градња је почела 2015. године а радови су завршени у септембру ове године.

Да би овај пројекат био реализован претходно је реконструисан далековод Мркоњић Град - Шипово, чиме се прешло са напонског вода од 35 на 110 киловата. Ова станица би, осим Шипова, струјом требало да снабдјева општину Језеро и дио Купреса који су се до сада су снабдијевали из трафо станице Мркоњић Град.

Пројекат је коштао 4,6 милиона КМ, а пуштању у рад приситвовали су и начелник Шипова Милан Ковач и директор Електропреноса БиХ Мато Жарић.

"За Шипово су најзначајнији инфраструктурни пројекти. Прије свега мислим на реконструкцију пута Језеро-Шипово који је жила куцавица, веза Шипова са спољним свијетом. То је значајан пројекат за који вјерујемо да ће бити реализован у 2018. години", рекао је начелник општине Шипово Милан Ковач.С обзиром на добро стање у буџету општине, што је Цвијановићева оцијенила великим успјехом када се у обзир узму наслијеђени проблеми, ова општина ужива подршку Владе.

"Мислим да општина иде у правом смјеру и стога ужива пуну подршку Владе. У наредном периоду ићи ћемо у израду неопходне пројектне документације како би се што прије кренуло са улагањима", рекла је премијерка Цвијановић.

Мато Жарић, директор Електропреноса БиХ најавио је изградњу трансформаторске станице Бањалука 10 који је један од најзначајнијих пројеката у Електропреносу који ће коштати око 15 милиона марака, а њена изградња, како је нагласио, могла би почети већ наредне године.

Премијерка је изразила задовољство функционисањем општине Шипово и констатовала да је позитивно то што није забиљежен мањак у општинском буџету. Током разговора о раду Шумског газдинства наглашен је и позитиван биланс у пословању овог шиповачког предузећа. 

Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде истакао је да у ово подручје у посљедњих шест година уложено око седам милиона марака.

Мјештани Шипова задовољни су стањем у општини, међутим, кажу да имају један проблем, који мучи већину мањих градова и општина у Српској, а то су млади који одлазе, недовољно радних мјеста и лоше економско стање.

 ли макар данас, становници те општине могу да забораве на проблеме, јер им се више, како и начелник рече, због лошег напона неће кварити кућни уређаји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана