Синиша Матијевић - дјечак са Кордуна који слика затворених очију

РТРС
Синиша Матијевић - дјечак са Кордуна који слика затворених очију

Београд - На Кордуну, у селу Горњи Будачки, на домак Карловца, живи дјечак који може да слика затворених очију. Прича о Синиши Матијевићу, једином дјетету међу дванаест одраслих у овом селу, позната је у региону, а ових дана добила је још један важан детаљ.

 Наиме, Синиша је први добитник награде „Деспот Стефан”, коју је недавно установила Скупштина Града Београда.


Младом таленту са Кордуна награда је свечано уручена приликом отварања његове прве изложбе у великој сали Скупштине Града Београда. Спонтано, као што дјеца знају, Синиша је узвратио поклоном градоначелнику Београда, свом имењаку Синиши Малом. Портрет градоначелника урадио је на свој начин, по сјећању, са повезом преко очију. Такав начин цртања и сликања је оно по чему се битно разликује од осталих талентованх вршњака. А све је почело случајно.

„Ја сам цртао једног сусједа, комшију. Онда сам пробао и успјело ми је“, рекао је Матијевић.

Синиша и његов отац већ неколико дана бораве у Београду као гости града, гдје му је организовано да ради са неколико академских умјетника. Ови кратки курсеви су само степеница у остварењу највеће жеље овог дванестогодишњака. 

„Имам намјеру да упишем ликовну академију. Вратити у Београд и ту ћу наставити рад“, додао је Синиша, 

То што живи са оцем и баком у кући без купатила, Синиша уопште не примјећује као проблем. До школе има осам километара, али ни то му није нека сметња. Да не буде забуне, не живи овај дјечак у свом свијету слика и скулптура како би побјегао од проблема или сиромаштва. Једноставно, он то воли, што је уз таленат можда главни услов да израсте у правог, зрелог умјетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана