Simbol golgote na Sutjesci ponovo sija

Radmila Đević
Simbol golgote na Sutjesci ponovo sija

Foča - Spomen-kuća “Panorama” na Tjentištu otvorila je u petak vrata posjetiocima nakon što je završena restauracija fresaka koje prikazuju golgotu bitke na Sutjesci.

Zalaganjem NP “Sutjeska” i Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko nasljeđe oštećenim freskama je prvi put u poslijeratnom periodu vraćena nekadašnja umjetnička ljepota, a arhitektonsko remek-djelo Spomen-kuća Bitke na Sutjesci zasijalo je starim sjajem.

Ratni vihor, nemilosrdni zub vremena, vandalizam i ljudski nemar ostavljali su tragove na freskama posljednjih 25 godina. Zidno slikarstvo umnogome je uništila i vlaga, a entuzijasti su se osmjelili da konačno tome stanu u kraj i zaustave propadanje umjetničkog djela.

Foča - Spomen-kuća “Panorama” na Tjentištu otvorila je u petak vrata posjetiocima nakon što je završena restauracija fresaka koje prikazuju golgotu bitke na Sutjesci.

Stručnjaci iz Zavoda pola godine obavljali su zahtjevan posao i uspjeli da udahnu novi život za 13 fresaka. Na tome je pažljivo radila Vanja Šotra Dursun, konzervator - restaurator nepokretnog kulturnog nasljeđa uz pomoć fočanskog slikara Njegoša Miletića.

- Bilo je teško, ali smo uspjeli. Ispalo je sve kako smo i zamislili. Ima još posla, jer bi trebalo sanirati krovne prozore, a vlage još ima i u temeljima. Na svoj rad dajemo garanciju od stotinu godina - rekla je Šotra-Dursun koja je glavni restaurator fresaka u Spomen-kući.

Direktor Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko nasljeđe

Slobodan Nagradić smatra da je obnova unutrašnjosti Spomen-kuće na Tjentištu istorijski događaj.

- Prava je rijetkost na području RS da u jednom objektu imamo i vrijedan istorijski spomenik koji svjedoči o značajnom događaju iz istorije, a da istovremeno bude i značajno umjetničko djelo - rekao je Nagradić.

Vrijednost radova procjenjuje se na oko 100.000 dolara, ali je posao obavljen besplatno. NP “Sutjeska” obezbijedio je materijal i smještaj restauratorima koji su sve obavili bez nadoknade.

Direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović kaže da Spomen-kuća u podrumu ima bioskopsku salu koja je zapaljena i uništena, a koju takođe planiraju da obnove čime bi bila zaokružena rekonstrukcija cijelog memorijalnog kompleksa.

Otvaranju Spomen-kuće za buduća pokoljenja prisustvovao je sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragan Đurović.

- Ovom, jednom od najsvjetlijih spomenika zajedničke borbe protiv fašizma, vraćen je stari sjaj. Ponovo je na obali Sutjeske barjak časti i slobode - rekao je Đurović.

Memorijalni kompleks

Spomen-kuća je izgrađena 1975. godine i zajedno sa Centralnim spomenikom i spomen-kosturnicom čini Memorijalni kompleks, podignut 1973. godine u znak sjećanja na stradanja i žrtve, kao i proboj NOVJ tokom Pete ofanzive poznatije kao Bitka na Sutjesci. Spomen-obilježje Bitke na Sutjesci je vrijedno svjedočanstvo savremene arhitekture, skulpture i slikarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana