Симбол голготе на Сутјесци поново сија

Радмила Ђевић
Симбол голготе на Сутјесци поново сија

Фоча - Спомен-кућа “Панорама” на Тјентишту отворила је у петак врата посјетиоцима након што је завршена рестаурација фресака које приказују голготу битке на Сутјесци.

Залагањем НП “Сутјеска” и Републичког завода за културно-историјско насљеђе оштећеним фрескама је први пут у послијератном периоду враћена некадашња умјетничка љепота, а архитектонско ремек-дјело Спомен-кућа Битке на Сутјесци засијало је старим сјајем.

Ратни вихор, немилосрдни зуб времена, вандализам и људски немар остављали су трагове на фрескама посљедњих 25 година. Зидно сликарство умногоме је уништила и влага, а ентузијасти су се осмјелили да коначно томе стану у крај и зауставе пропадање умјетничког дјела.

Фоча - Спомен-кућа “Панорама” на Тјентишту отворила је у петак врата посјетиоцима након што је завршена рестаурација фресака које приказују голготу битке на Сутјесци.

Стручњаци из Завода пола године обављали су захтјеван посао и успјели да удахну нови живот за 13 фресака. На томе је пажљиво радила Вања Шотра Дурсун, конзерватор - рестауратор непокретног културног насљеђа уз помоћ фочанског сликара Његоша Милетића.

- Било је тешко, али смо успјели. Испало је све како смо и замислили. Има још посла, јер би требало санирати кровне прозоре, а влаге још има и у темељима. На свој рад дајемо гаранцију од стотину година - рекла је Шотра-Дурсун која је главни рестауратор фресака у Спомен-кући.

Директор Републичког завода за културно-историјско насљеђе

Слободан Наградић сматра да је обнова унутрашњости Спомен-куће на Тјентишту историјски догађај.

- Права је ријеткост на подручју РС да у једном објекту имамо и вриједан историјски споменик који свједочи о значајном догађају из историје, а да истовремено буде и значајно умјетничко дјело - рекао је Наградић.

Вриједност радова процјењује се на око 100.000 долара, али је посао обављен бесплатно. НП “Сутјеска” обезбиједио је материјал и смјештај рестаураторима који су све обавили без надокнаде.

Директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић каже да Спомен-кућа у подруму има биоскопску салу која је запаљена и уништена, а коју такође планирају да обнове чиме би била заокружена реконструкција цијелог меморијалног комплекса.

Отварању Спомен-куће за будућа покољења присуствовао је секретар СУБНОР-а Црне Горе Драган Ђуровић.

- Овом, једном од најсвјетлијих споменика заједничке борбе против фашизма, враћен је стари сјај. Поново је на обали Сутјеске барјак части и слободе - рекао је Ђуровић.

Меморијални комплекс

Спомен-кућа је изграђена 1975. године и заједно са Централним спомеником и спомен-костурницом чини Меморијални комплекс, подигнут 1973. године у знак сјећања на страдања и жртве, као и пробој НОВЈ током Пете офанзиве познатије као Битка на Сутјесци. Спомен-обиљежје Битке на Сутјесци је вриједно свједочанство савремене архитектуре, скулптуре и сликарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана