Семберском давалаштву потребан подмладак

Љ. А.
Семберском давалаштву потребан подмладак

Бијељина - Крај године и наступајући празници повећавају потребу за резервама крви, а тим поводом Савез друштава добровољних давалаца крви РС и Друштво добровољних давалаца крви (ДДДК) “Здравље” из Бијељине организовали су у Бијељини годишњу акцију добровољног даровања крви која завршава сутра.

То је пета велика акција и очекује се велики одзив становништва и чланова друштва.

- Очекујемо од 120 до 150 давалаца крви. Позивамо све који су у могућности да нам се прикључе јер дајући крв чине добро дјело и за себе, али и за друге - рекао је предсједник ДДДК “Здравље” из Бијељине Владо Симић.

Чланови овог друштва годишње прикупе око 800 доза крви.

- Прикупимо и више јер се одазивамо и на позив за потребе познатих давалаца, а наши чланови и самоиницијативно дарују крв - рекао је Симић.

Бијељинско Друштво добровољних давалаца крви броји 850 чланова, али је давалаштво крви у Семберији ипак потребно подмладити.

- Имамо подмлатка, али могло би то да буде више и боље. У ту активност укључене су секције младих Црвеног крста које раде при средњим школама, а касније се ти даваоци придружују нашем друштву или неким другим удружењима - рекао је Симић.

Међу бијељинским даваоцима крви постоји и значајан број рекордера који су више од 200 пута даровали крв. Будимир Гаврић учинио је то 78. пут.

- Осјећам се одлично и  позвао бих млађе да нам се придруже јер је за човјеково здравље добро да даје крв, која се на овај начин прочишћава - каже он. И Семберац Јадранко Ђокић редовни је давалац крви.

- Крв сам дао 35. пут. Чим можете да дате крв значи да сте здрави, имате добар притисак, хемоглобин, а поред тога ради се и анализа крви. На примјер, један мој колега је дајући крв сазнао на вријеме да има хепатитис Ц и успио је да га излијечи - рекао је Ђокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана