Семберско село у Црњеловом биће музеј на отвореном

Љиљана Алексић
Семберско село у Црњеловом биће музеј на отвореном

Бијељина - С циљем развоја сеоског и вјерског туризма у порти цркве Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову код Бијељине почела је изградња семберског села које ће представљати својеврсни музеј на отвореном јер ће у њега бити пренесене куће старе више од стотину година.

Изградња је почела на иницијативу Кола српских сестара “Света Ангелина српска” у том селу, а за идеју о настанку семберског села од самог почетка знао је и учитељ у Основној школи “Свети Сава” у Црњелову и њен дугогодишњи директор Драган Максимовић.

- Предсједница Кола српских сестара Нада Закић још одавно ми је говорила о овој идеји и да има намјеру да пронађе старе и напуштене сеоске куће у Семберији које датирају још из прошлог вијека и стационира их на једно мјесто. С обзиром на то да потичем из Драгаљевца и да сам наслиједио једну такву кућу, размислио сам о тој идеји и тако смо се договорили - прича Максимовић. Одлучио је да да свој допринос реализацији тог пројекта, па је поклонио своју кућу која је пренесена из Драгаљевца у Црњелово.

- Наслиједио сам кућу у којој су се родиле три генерације Максимовића, мој дјед, отац и ја. Кућа је изграђена 1925. године, а у њој је мој дјед са својом супругом добио седморо дјеце. Затим је у њој наставио да живи мој отац, а ту сам се и ја родио. С обзиром на то да је кућа стара, било је вријеме да је уклонимо из домаћинства. Зато сам одлучио да је поклоним. Почетком маја дошли су мајстори и почели да је премјештају - испричао је Максимовић.

Иако је рођен на другом крају Семберије, свој радни вијек је провео у Црњелову, за које га вежу лијепе успомене.

- У Црњелову радим од 1984. године, и драго ми је да ће моја кућа баш ту наставити да живи. Одушевљен сам када видим да јој граде темељ и да ће поново засијати и на неки начин кроз посјетиоце оживјети - каже он.

Према ријечима предсједнице Кола српских сестара Наде Закић, од идеје до реализације прошла је година.

- Нисмо дуго чекали на реализацију захваљујући људима који су препознали важност овог пројекта и који су нам помогли. Велику захвалност за почетак изградње дугујемо предузећу РиТЕ “Угљевик” - рекла је она и позвала и друге угледне људе и привреднике да помогну да би идеја била реализована до краја.

Директор Рудника и Термоелектране у Угљевику Ђорђе Поповић срећан је што може да помогне мјештанима и учини нешто позитивно за семберско село.

- Ово је велики и значајан тренутак за Црњелово, али и за Семберију јер су мјештани успјели да своју идеју спроведу у дјело. Овакве идеје треба подржати, а ми смо то учинили. Надам се да ће изградња прве куће бити завршена до краја године и да ће на прољеће радови бити настављени. Ово ће сигурно бити музеј на отвореном и дестинација која ће посјећеношћу допринијети развоју сеоског и вјерског туризма - рекао је Поповић.

У Бијељини постоји и чувено Етно-село “Станишићи”, најпосјећенија дестинација у овом дијелу БиХ, која биљежи милионске посјете туриста. И у том селу пренесене су етно-куће из свих крајева БиХ, које приказују како се некада живјело на овим просторима.  

Црњелово

Мјесна заједница Црњелово, која се састоји од Горњег и Доњег Црњелова, једна је од највећих мјесних заједница у Семберији, а становништво се искључиво бави пољопривредном производњом. Из овог села потичу најпознатији купус, паприка и бостан, који ратари пласирају на тржиште широм БиХ и Европе.

Због тога је ово село надалеко познато још из предратног периода, а отварањем  етно-села и зачетка сеоског и вјерског туризма Црњелово ће сасвим сигурно бити још познатије на карти Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана