Semberski kupus čuvar tradicije

Ljiljana Aleksić
Semberski kupus čuvar tradicije

Bijeljina - Nakon višegodišnje pauze, u Semberiji je ponovo zaživjela tradicija održavanja Mitrovdanskog vašara, koji je prepoznatljiv po popularnoj “Kupusijadi”, a juče je u pravljenju svadbarskog kupusa snage odmjerilo deset ekipa.

Vašar je najviše obradovao starije Bijeljince, koji su se rado prisjetili kako je nekada organizovana ta manifestacija koju su krasili dobra atmosfera i druženje. Danas je, kažu, prilagođena novim navikama i ponovo nudi brojne sadržaje koji ne dozvoljavaju da se zaboravi tradicija.

Jedan od njih je upravo “Kupusijada”. Dok se drugi takmiče u pripremanju kotlića, roštilja i drugih vrsta jela karakterističnih za pojedine krajeve, Bijeljinci se takmiče u pripremanju jela od kupusa, koji je zaštitni znak Semberije.

Tajna je, kažu, u dugom kuvanju, različitom i masnom mesu koje se koristi, a veliku ulogu ima i posuda u kojoj se kuva. Najbolji je u zemljanim ćupovima, kuvan na tihoj vatri, i to nekoliko sati, a nekad i dana.

- Svadbarskom kupusu, pored začina, ukus daje meso koje se dodaje u čorbu, a najbolje je pripremati ga sa pet vrsta mesa - otkrio je jedan od kuvara. Svadbarski kupus se jede sa mladim sirom i projom, a najvažniji začin je ljubav i strpljenje jer je potrebno da se dugo kuva.

Iz Mrčajevaca je u Semberiju došao i Milun Tošić, organizator tamošnje kupusijade.

- Mi svake godine organizujemo “Kupusijadu” u selu Mrčajevci kod Čačka. Postali smo svojstven brend u Srbiji, a želja nam je da podstičemo narodno stvaralaštvo - rekao je Tošić. Sa ponosom dodaje da je “Kupusijada” ušla u sve turističke karte Srbije i postala jedna od zapaženih manifestacija.

- Kupus je i hrana i lek, a u Semberiji su odlični uslovi za njegovu proizvodnju - rekao je Tošić.

Cilj organizatora, koji je za posjetioce obezbijedio besplatnu degustaciju, jeste da vašarom u Bijeljini bude oživljena tradicija pripreme svadbarskog kupusa u zemljanim posudama, kao što je to slučaj u Srbiji.

- Želja nam je da mlađi naraštaji nastave sembersku tradiciju - naveo je direktora AD “Grad”, koje je organizator manifestacije, Slaviša Cacanović.

Kupus je neizostavno povrće na većini poljoprivrednih gazdinstava u Semberiji, a onaj iz sela Crnjelovo nadaleko je poznat i  van granica bivše Jugoslavije. +

Brojni sadržaji

Učesnici revijalnog, takmičarskog i izlagačkog dijela predstavili se se takođe i izložbom kućne radinosti i starih zanata, izložbom povrća, voća i cvijeća, te sitnih životinja i kućnih ljubimaca. Takođe, održana je i “Fijakerijada” i prvi Mitrovdanski turnir u gađanju glinenih golubova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana