Semberska priroda mamac za turiste

Ljiljana Aleksić
Semberska priroda mamac za turiste

Bijeljina - Prirodne ljepote Semberije iz godine u godinu mame sve više turista, a da bi ovaj pozitivan trend bio nastavljen, planirano je uvođenje novih sadržaja koji će obogatiti turistički ponudu.

Bijeljinu je lani posjetilo oko 30.000 turista, što je za 19 odsto više nego godinu ranije, a najveća atrakcija već godinama je etno-selo Stanišići.

Prema riječima samostalnog stručnog saradnika u gradskoj Turističkoj organizaciji Milivoja Ere, ovo etno-selo posjetilo je više od 70 odsto stranih turista koji su boravili u Bijeljini.

- U strukturi stranih turista najviše je gostiju iz Srbije, a slijede turisti iz Slovenije, Hrvatske, Švajcarske i Njemačke - naveo je Era. On je istakao da je lani evidentirano povećanje broja dolazaka turista i noćenja od 5,1 odsto u odnosu na godinu ranije.

- Gosti u Bijeljini lani su ostvarili 57.000 noćenja, što je ohrabrujuća činjenica za domaće hotelijere i ugostitelje - kaže on. Semberija posljednjih godina bilježi i ekspanziju vjerskog turizma, dok za zaljubljenike prirode postoje brojna mjesta u kojima mogu uživati.

Jedno od njih je i Ekološko-istraživački centar "Jezera" nastao inicijativom aktivista Udruženja "Eko-put". Obuhvata površinu 2,5 hektara koju čine šumski i livadski dio, kao i dva manja jezera, a prostor je dio starog drinskog toka, udaljen deset kilometara od centra grada.

Prva faza izgradnje i razvoja eko-centra od velike divlje deponije otpada do korisne zelene površine u prirodi trebalo bi da bude završena najkasnije do juna.

U okviru nje planirano je redefinisanje statusa eko-centra u vizitor centar "Jezera". To znači da će na ovom mjestu biti izgrađeni smještajni kapaciteti i prostor u prirodi pogodni za organizovanje različitih sadržaja.

Udruženje "Eko-put" realizuje i projekat "Proširenje turističke ponude grada Bijeljina razvojem eko-turizma".

- Projekat se odnosi na mogućnost afirmacije i razvoja eko-turizma, kao turističke grane koja bilježi porast na svjetskom nivou, a koja nam pruža mogućnost da se i grad Bijeljina nađe na budućoj eko-turističkoj ponudi BiH - kaže predsjednica Udruženja Snežana Jagodić-Vujić. Dodaje da postoje brojne ideje koje je moguće sprovesti u djelo.

- Imamo zaista mnogo toga da ponudimo u ovom segmentu. Rezervat Gromiželj, geotermalna voda i izvorište samo su neki - istakla je Jagodić-Vujić.

Sajam

U aprilu tradicionalno organizuju Međunarodni sajam turizma i gastrokulture na kojem učestvuju brojni izlagači. Cilj je promocija domaće ponude i hrane, ali i uspostavljanje komunikacije među turističkim radnicima širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana