Семберска природа мамац за туристе

Љиљана Алексић
Семберска природа мамац за туристе

Бијељина - Природне љепоте Семберије из године у годину маме све више туриста, а да би овај позитиван тренд био настављен, планирано је увођење нових садржаја који ће обогатити туристички понуду.

Бијељину је лани посјетило око 30.000 туриста, што је за 19 одсто више него годину раније, а највећа атракција већ годинама је етно-село Станишићи.

Према ријечима самосталног стручног сарадника у градској Туристичкој организацији Миливоја Ере, ово етно-село посјетило је више од 70 одсто страних туриста који су боравили у Бијељини.

- У структури страних туриста највише је гостију из Србије, а слиједе туристи из Словеније, Хрватске, Швајцарске и Њемачке - навео је Ера. Он је истакао да је лани евидентирано повећање броја долазака туриста и ноћења од 5,1 одсто у односу на годину раније.

- Гости у Бијељини лани су остварили 57.000 ноћења, што је охрабрујућа чињеница за домаће хотелијере и угоститеље - каже он. Семберија посљедњих година биљежи и експанзију вјерског туризма, док за заљубљенике природе постоје бројна мјеста у којима могу уживати.

Једно од њих је и Еколошко-истраживачки центар "Језера" настао иницијативом активиста Удружења "Еко-пут". Обухвата површину 2,5 хектара коју чине шумски и ливадски дио, као и два мања језера, а простор је дио старог дринског тока, удаљен десет километара од центра града.

Прва фаза изградње и развоја еко-центра од велике дивље депоније отпада до корисне зелене површине у природи требало би да буде завршена најкасније до јуна.

У оквиру ње планирано је редефинисање статуса еко-центра у визитор центар "Језера". То значи да ће на овом мјесту бити изграђени смјештајни капацитети и простор у природи погодни за организовање различитих садржаја.

Удружење "Еко-пут" реализује и пројекат "Проширење туристичке понуде града Бијељина развојем еко-туризма".

- Пројекат се односи на могућност афирмације и развоја еко-туризма, као туристичке гране која биљежи пораст на свјетском нивоу, а која нам пружа могућност да се и град Бијељина нађе на будућој еко-туристичкој понуди БиХ - каже предсједница Удружења Снежана Јагодић-Вујић. Додаје да постоје бројне идеје које је могуће спровести у дјело.

- Имамо заиста много тога да понудимо у овом сегменту. Резерват Громижељ, геотермална вода и извориште само су неки - истакла је Јагодић-Вујић.

Сајам

У априлу традиционално организују Међународни сајам туризма и гастрокултуре на којем учествују бројни излагачи. Циљ је промоција домаће понуде и хране, али и успостављање комуникације међу туристичким радницима широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана