Семберцима тротоар омиљени паркинг

Љиљана Алексић
Семберцима тротоар омиљени паркинг

Бијељина - Од наплате паркинга годишње се у градску касу Бијељине слије око 650.000 марака, а Семберци се надају да ће изградњом паркинг гараже бити ријешен проблем паркирања у ужем центру града који их мучи годинама. А док тако не буде, Семберцима ће тротоар и даље бити омиљено паркиралиште.

У Дирекцији за развој и изградњу Бијељина, која газдује јавним паркиралиштима у граду, кажу да се ниво наплате из године у годину повећава.

- На подручју Бијељине обиљежено је 855 паркинг мјеста. У поређењу са Бањалуком, која има и до 5.000 паркинг мјеста, ми имамо већи проценат наплате за око 15 одсто - навео је директор дирекције Младен Петровић.

Међутим, недостатак паркинг мјеста у ужем градском језгру је дугогодишњи проблем у Бијељини, па возачи често остављају возила на зеленим површинама и тротоарима.

- Нажалост, наши грађани углавном желе да паркирају аутомобил у самом центру без обзира на то што ту нема мјеста, па и по цијену плаћања казни прибјегавају непрописном паркирању. Иако имамо простран паркинг у близини Саборне цркве, Бијељинци га ријетко користе јер не желе да прошетају до центра - каже Петровић и додаје да у плавој зони има доста слободних мјеста, те да је црвена зона током радног времена увијек попуњена.

Према подацима предузећа “Комуналац”, током прошле године са улица Бијељине уклоњено је око 950 непрописно паркираних возила.

- Свијест возача је подигнута на виши ниво, али увијек има оних који су немарни или у журби и својим поступцима угрожавају пјешаке и одвијање саобраћаја. Тако се често дешава на паркирају на тротоарима или испред улаза у јавне установе и локале, а наш циљ је да то спријечимо - рекао је замјеник директора предузећа “Комуналац” Милорад Стјепановић.

Надлежни покушавају да ријеше проблем недостатка паркинг мјеста. У Дирекцији за развој и изградњу града Бијељина, која је задужена за израду пројекта “Јавне гараже на раскрсници улица Николе Тесле и 27. марта”, кажу да би током ове године требало да почне реализација тог пројекта.

- Завршавамо пројекат јавне паркинг гараже која би требало да ријеши проблем паркирања у граду. Размишља се о идеји да у зони око Градске управе буде уведен ограничени режим паркирања возила на сат или два, да појединци не би заузимали та мјеста током читавог дана, а да уједно оставимо могућност грађанима који имају потребу да заврше одређене послове у градској администрацији да то ураде несметано - појашњава он.

План је да јавна гаража има око 300 паркинг мјеста, која ће највјероватније бити урађена на више нивоа.

Контрола

Контролу наплате паркирања у Бијељини обављају радници предузећа “Патриот”, које запошљава ратне војне инвалиде.

- У почетку су наши радници били ангажовани на наплати јавног паркинга у граду, а откако је тај сектор модернизован, ми само контролишемо наплату паркирања возила - рекао је технички директор предузећа “Патриот” Младен Убипариповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана