Semberci se spremaju za preuzimanje novca iz EU fondova

Lj. A.
Semberci se spremaju za preuzimanje novca iz EU fondova

Bijeljina - BiH će do 2021. godine iz evropskih fondova biti dostupno 30 miliona evra za poljoprivredu, a veoma je važno dobro se pripremiti za preuzimanje tog novca, rekao je pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

U Bijeljini je juče održan sastanak o akcionom planu ruralnog razvoja i pretpristupnim fondovima EU kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije.

- Uz dobro pripremljene projekte poljoprivrednici imaju priliku da uz vlastito ulaganje od 40 odsto dobiju 60 odsto novca kao grant ili bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU - rekao je Nešković.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Zoran Maletić rekao je da je nakon godinu i po rada na izradi Strategije ruralnog razvoja BiH, koja je sastavljena iz strategija Srpske i FBiH, napravljen veliki iskorak ka EU.

- Očekujem da će domaći proizvođači privući veliki dio raspoloživih sredstava iz pretpristupnih fondova EU i ovo je izuzetna prilika da budu konkurenti sa poljoprivrednim proizvođačima u EU - rekao je Maletić. S ciljem pomoći semberskim poljoprivrednicima u gradskoj upravi u Bijeljini zaposlena je stručnjak Rozalija  Galac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana