Семберци се спремају за преузимање новца из ЕУ фондова

Љ. А.
Семберци се спремају за преузимање новца из ЕУ фондова

Бијељина - БиХ ће до 2021. године из европских фондова бити доступно 30 милиона евра за пољопривреду, а веома је важно добро се припремити за преузимање тог новца, рекао је помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић.

У Бијељини је јуче одржан састанак о акционом плану руралног развоја и претприступним фондовима ЕУ којем су присуствовали и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и Удружења пољопривредника са подручја Семберије.

- Уз добро припремљене пројекте пољопривредници имају прилику да уз властито улагање од 40 одсто добију 60 одсто новца као грант или бесповратна средства из претприступних фондова ЕУ - рекао је Нешковић.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Малетић рекао је да је након годину и по рада на изради Стратегије руралног развоја БиХ, која је састављена из стратегија Српске и ФБиХ, направљен велики искорак ка ЕУ.

- Очекујем да ће домаћи произвођачи привући велики дио расположивих средстава из претприступних фондова ЕУ и ово је изузетна прилика да буду конкуренти са пољопривредним произвођачима у ЕУ - рекао је Малетић. С циљем помоћи семберским пољопривредницима у градској управи у Бијељини запослена је стручњак Розалија  Галац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана