Selena Berić, dobitnica nagrade Zmijanjče: Srce puno Kočića

Anita Janković
Selena Berić, dobitnica nagrade Zmijanjče: Srce puno Kočića

Banjaluka - Moj dragi čika Petre, otkad tebe nema sve se promijenilo. Svih ovih 100 godina u kojim lebdiš na beskrajnom okeanu osjećam da gledaš i grliš sve one koji te i dan-danas čitaju i obožavaju. Znam da vidiš da nas je dosta takvih.

Zahvaljujući ovim riječima upućenim Petru Kočiću, dvanaestogodišnja Selena Berić iz Banjaluke okitila se nagradom "Zmijanjče", koja joj je uručena u nedjelju u Stričićima.

Prestižu nagradu, koja se dodjeljuje osnovcima u Srpskoj za prozna i poetska djela u Kočićevom slobodarskom duhu, Berićeva je osvojila za pismo "Moj dragi čika Petre" koje je posvetila ovom velikanu. 

Ova učenica sedmog razreda banjalučke Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" piše od svoje devete godine, a njena knjiga poezije "Kaputić" već je doživjela drugo izdanje.

- Prva pjesma koju sam napisala zvala se "Osuđenici" i s njom mi se osladilo pisanje, pa mi od tada papir i olovka često prave društvo. Svoju prvu knjigu sam izdala prošle godine, a u njoj se nalazi 40 pjesama - govori Berićeva.

Kaže da joj je nagrada "Zmijanjče" posebno draga jer je Kočić jedan od njenih omiljenih pisaca.

- Bila sam presrećna kada sam saznala da sam dobila nagradu, prvenstveno zato što to nisam očekivala. Kočića i njegova djela obožavam, i nije bilo nimalo lako pisati o ovom velikom čovjeku i heroju. Radila sam to punim srcem i nagrada je pokazala da sam uspjela - kaže Selena kojoj su najdraža Kočićeva djela "Jazavac pred sudom" i "Jablan".

Osim u pisanju, ova svestrana djevojčica je veoma uspješna u sviranju na violini, ali i na daskama koje život znače. Kaže da je gluma njena velika ljubav i želja joj je da jednog dana postane poznata glumica.

- Već tri godine glumim u Dječijem pozorištu RS, u klasi nastavnice Božane Bijelić i Aleksandre Spasojević. Obožavam pozorište i redovno idem na predstave, a drugari sa glume su moja druga porodica. Maštam da upišem glumačku akademiju - rekla je Berićeva i dodala da će nastaviti da "brusi" svoje pero.  

Talenat za pisanje imala je od koga da naslijedi. Kaže da se ljubav prema pisanoj riječi rodila zahvaljujući njenom ocu Miladinu Beriću, banjalučkom pjesniku i satiričaru.

- Moja Selena je strahovito okrenuta ka umjetnosti. Štaviše, ona je hodajuća umjetnost. Piše, glumi i svira na violini. Veoma je samostalna i ne dozvoljava da se mnogo miješam u ono što piše - priča ponosni otac.

Istakao je da "Zmijanjče" nije Selenina prva nagrada, ali da mnogo znači.

- Sva moja pisanja se oslanjaju na Kočića i on je najjače krajiško književno ime. Posebno mi je drago što kod Selene vidim mnogo satiričnih elemenata i ona je već na tragu njegovih slobodarskih ideja iako joj je tek 12 godina - rekao je Berić.

Direktor OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" Dušan Mišljenović ističe da su svi u školi ponosni na Selenu i naglašava da je "Zmijanjče" otišlo u prave ruke.

- Selena je u školi maksimalno uključena u kulturno-javne djelatnosti i ove godine na prijemu prvačića će voditi program. To je dijete koje svaki zadatak shvati ozbiljno i izvrši ga kako treba - istakao je Mišljenović.

Dodao je da škola, na čijem je čelu, prati i podržava svoje đake koji imaju dara i afiniteta ka pisanju, te da su prethodnih godina iznjedrili mnoštvo malih pjesnika.

Dio pisma

Moj dragi čika Petre, otkad tebe nema sve se promijenilo. Otišao si osamdesetak i više godina prije nego što sam došla u ovaj čudni svijet, ali da obožavam tvoja djela, to mi ne predstavlja nikakav problem. Svih ovih 100 godina u kojim lebdiš na beskrajnom okeanu osjećam da gledaš i grliš sve one koji te i dan-danas čitaju i obožavaju. Znam da vidiš da nas je dosta takvih.

Svijet se, moj dragi čika Petre, mnogo promijenio. Došlo je neko novo doba koje po meni ubija ljude u mozak. Došli su pametni telefoni, te pokatkad pomislim da su pametniji od nas samih. Manje se čitaju knjige, iako mi se čini da ih većina ljudi zaista voli. Puno se toga promijenilo, i tek će se promijeniti, to mi svi govore, ali ne brini, moj dragi čika Petre, ja ću uvijek da čitam tvoje knjige. I ne samo da ću ih čitati nego ću ih i voljeti koliko se može najviše voljeti.

Nastavnica mi je jednom prilikom pričala kako si bio izbačen iz svoje Sarajevske gimnazije zbog srbovanja i kako si se za vrijeme austrougarske vlasti i riječju i glasom borio za srpski narod tako da je to samo još jedan povod da ti se divim i da znam da si bio heroj!

Film

Selena Berić već je glumila u studentskom filmu "No words" u režiji Anje Kavić.

- U filmu sam glumila kćerku glavne junakinje i mnogo mi se dopalo da budem ispred kamera. Voljela bih da češće snimam filmove i tako se vidim u budućnosti. Voljela bih i da film osvoji neke nagrade - rekla je Berićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana