Секте и злостављање дјеце под дебелим велом тајне

Д. Ј.
Секте и злостављање дјеце под дебелим велом тајне

Србац - У БиХ дјелује велики број сатанистичких секти којима су нарочито подложни млади и многа самоубиства посљедица су њиховог дјеловања у таквим групама, тврди предсједник Центра модерних знања из Бањалуке Небојша Мацановић.

Он је у Народној библиотеци у Српцу одржао предавање о девијацијама у друштву, што је била и тема међународне научне конференције која је одржана недавно у Бањалуци на којој је учествовало више од 90 стручњака. Говорећи о сектама, Мацановић је рекао да се тој појави придаје мало пажње и да се такви случајеви углавном прикривају.

- Постоје трагови који свједоче да су и на бањалучкој тврђави Кастел од давнина вршени сатанистички обреди, што се заташкава годинама - истакао је Мацановић, који ради као доцент на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Према његовим ријечима, породица која треба да представља темељ одрастања, је у великој кризи, из чега произлазе девијације код дјеце и све већи степен њиховог занемаривања и злостављања, а често је присутно сексуално насиље.

- Истраживања кажу да трећина случајева сексуалног злостављања дјеце нису откривена, а често имамо примјере да таква дјеца касније и сама постају злостављачи. У 46 одсто случајева злостављачи су очеви - каже Мацановић.

Он је једно вријеме радио као начелник Васпитно-поправног дома у Бањалуци, а био је запослен у Казнено-поправном заводу Бањалука као помоћник директора за третман гдје се суочио са многим тешким случајевима.

- Има много случајева малољетничке делинквенције, али многима од њих се не може помоћи, јер се ради о формираним криминалцима који су непоправљиви. Већина њих је полуписмена, а добрим дијелом школе за то сносе одговорност, јер просвјетни радници умјесто да им помогну, они их пуштају да што прије заврше школу како би други рјешавали њихов проблем, а он постаје све већи - каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана