Sedam decenija od Nevesinjskog ustanka

S. K.
Sedam decenija od Nevesinjskog ustanka

NEVESINjE - U selu Donji Drežanj kod Nevesinja u petak je obilježena 70. godišnjica Nevesinjskog ustanka 3. juna 1941. godine.

U pomen žrtvama koje su pale tokom prvog oružanog otpora okupatorsko-ustaškim jedinicama u Drugom svjetskom ratu na Spomen-obilježje i u drežanjskom Partizanskom groblju cvijeće su položili predstavnici opštinske vlasti, SUBNOR-a, Opštinske boračke organizacije i mještani.

Iako je u istoriji ostalo zapisano da je Dan ustanka protiv fašizma u BiH 27. jul 1941. godine, mještani malog nevesinjskog sela Drežanj su još 3. juna prvi smogli hrabrosti da pruže otpor okupatorskoj sili.

Predsjednik MZ Drežanj Dragan Ivković otvorio je skup u duhu oživljavanja čuvene nevesinjske slobodarske tradicije, podsjećajući na dan ustanka u junu.

- Dok je potčinjena Evropa bila pod fašističkom čizmom, ovdje se desio prvi oružani otpor okupatorskoj sili. O ovome događaju postoje mnoga dokumenta, kao i živi svjedoci koji prisustvuju ovom skupu - rekao je Ivković. 

Mile Ivković, RVI iz Drugog svjetskog rata i rezervni major JNA, kao predsjednik nevesinjskog SUBNOR-a, govorio je o neviđenim strahotama kojima je svjedočio tih dana.

- Dan ranije ustaše su napravile pokolj u selu Udrežnje i imali smo saznanje da će 3. juna krenuti na Drežanj. Nismo čekali sudbinu nego smo se organizovali i pružili otpor. Trebalo je snage i hrabrosti da se jedno malo selo suprotstavi okupatorskoj sili. Nažalost, tri žene i jedno dijete nisu uspjeli da pobjegnu od ustaške kame - priča Ivković.

Ubijene porodice

Drežanj je u Drugom svjetskom ratu bio čuveno antifašističko uporište i stalno je bio trn u oku okupatoru. U ovom selu 30 porodica ostalo je bez dva ili više članova, a 32 borca su poginula u Narodnooslobodilačkoj borbi.

- Na Vidovdan 1943. godine zločinačka njemačka ekspedicija, uz pomoć domaćih izdajnika, ubila je 37 mještana, a selo je spaljeno i opljačkano. U jednom danu ubijeni su 31 Ivković, petoro Vujovića i jedan Unković - sjeća se Mile Ivković, kojem su ubijeni otac, majka i brat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana