Savremeni aparati i operacije bez noža praksa i u Srpskoj

Milijana Latinović
Savremeni aparati i operacije bez noža praksa i u Srpskoj

Teslić - U proteklih nekoliko godina u zdravstvo Srpske uloženo je mnogo, o čemu svjedoči i podatak da su bolnice dobro dijagnostički opremljene, a osim savremenih aparata, naši hirurzi sve češće operacije izvode "bez noža".

Istakao je ovo predsjednik Društva doktora medicine RS Siniša Miljković.

- Imamo najnovije CT i aparate za magnetnu rezonancu, a u oblasti kardiologije ljekari su ovladali najsavremenijim metodama zbrinjavanja pacijenata sa infarktom miokarda u roku od 24 sata. Gotovo u svim regionalnim  bolnicama imamo jedinice za moždani udar, a hirurzi sve više ovladavaju neinvazivnim hirurškim metodama. Univerzitetski klinički centar RS ima jedan od najsavremenijih centara za zračenje u ovom dijelu Evrope - istakao je Miljković, koji je i načelnik Klinike za neurologiju UKC-a RS.

Miljković je povodom petog Kongresa doktora medicine RS, koji počinje danas u Tesliću, istakao da će oko 400 ljekara svih specijalnosti, kako domaćih, tako i iz zemalja širom okruženja i Evrope, razmijeniti iskustva o masovnim nezaraznim bolestima, te novostima u oblasti dijagnostike i liječenja.

On je istakao da se ovaj kongres održava svake dvije godine, ali ove godine prvi put sa međunarodnim učešćem.

- Na Kongresu učestvuju doktori svih specijalnosti, od porodične medicine, neurologa, kardiologa, hirurga do ginekologa. Ovo je dobra prilika za razmjenu iskustava, s obzirom na to da imamo predavače i iz Slovenije, Austrije i Švajcarske. Sa Kongresa svi odlazimo bogatiji za neka nova saznanja i iskustva - rekao je Miljković i dodao da će tokom tri dana učesnicima biti prezentovano oko 200 radova.

Miljković ističe da će ljekari na Kongresu razgovarati o cerebrovaskularnim i kardiovaskularnim bolestima, koje su najčešće nezarazne bolesti u Srpskoj.

- I dalje mnogo oboljelih od moždanog udara umire, a mnogi ostaju invalidi. Veliki je broj oboljelih i od infarkta srca, a razlog tome su nedovoljna prevencija i nedovoljan rad na suzbijanju faktora rizika koji dovode do ovih oboljenja - kazao je Miljković i dodao da su mnogi radovi koje će učesnici predstaviti tokom ovog okupljanja posvećeni upravo ovim temama i iznalaženju rješenja za što bolje i uspješnije liječenje oboljelih.   

Kongres se organizuje pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti RS, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva nauke i tehnologije RS.

Operacije na srcu

Miljković kaže da uvijek nešto nedostaje u zdravstvenom sistemu.

- Trenutno su nam prioritet hirurške operacije na srcu, koje bi trebalo da se rade bar u UKC-u RS. Postoje neki planovi, vidjećemo kako će sve to ići - rekao je Miljković i dodao da je u idućih pola godine u planu preseljenje hirurških grana UKC-a RS na lokaciju na Paprikovcu, kao i uvođenje novih metoda liječenja moždanog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana