Savremene čeke i hranilice “niču” u 38 lovišta

Milijana Latinović
Savremene čeke i hranilice “niču” u 38 lovišta

Banjaluka - Izgradnja visokih čeka i hranilica, te postavljanje video-nadzora u lovištima, za šta je Vlada RS obezbijedila 400.000 KM doprinijeće unapređenju i razvoju lovstva i lovnog turizma u Srpskoj.

Savremeni objekti za osmatranje, lov i praćenje divljači, takozvane čeke biće izgrađene u 38 lovišta, a osim toga, u planu je i postavljanje 100 hranilica za srneću divljač i divlje svinje, 200 kamera, te distribucija 500 zečeva i 25.000 pilića fazana.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić istakao je da je počela distribucija rješenja Agencije za agrarna plaćanja za realizaciju projekta razvoja i unapređenje lovstva.

- Najviše zahtjeva lovačkih udruženja odnosi se na visoke čeke tipa “Romanija” koje će biti izgrađene u 38 lovišta. Udruženja su iskazala potrebu i za nabavku kamera za praćenje divljači i hranilica. Planirano je da isti iznos koji je odobrila Vlada, obezbijede i lovačka udruženja, tako da će za ove namjene do kraja godine u lovišta biti uloženo oko 800.000 maraka - istakao je Minić.

On je podsjetio da je Vlada RS oslobodila lovce plaćanja poreza na oružje što im je indirektno donijelo 500.000 KM, te da je u toku drugi javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za dodjelu još 80.000 KM.

- Mnogi nam kažu da se sve ovo dešava u predvečerju izbora, ali nije tako. Izbori su bili i prije dvije godine, pa prije četiri, šest i tako dalje, ali do sada se niko nije sjetio lovaca. Na čelu naših udruženja su ljudi različitih profila i političkog djelovanja i svi su prezadovoljni ovakvim razvojem situacije - naglasio je Minić.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Igman” Istočna Ilidža Stevan Drašković kaže da će uvođenjem video-nadzora suzbiti krivolov, a izgradnjom infrastrukture u lovištima stvoriti optimalni uslovi za komercijalni lov.

- U našem lovištu česti gosti su lovci iz Švedske, Italije, Austrije i Švajcarske, a ovim potezom stvorićemo još bolje uslove za komercijalni lov od čega će i udruženje i lokalna zajednica sigurno imati dobit - rekao je Drašković i dodao da je lovište “Igman” bogato srnećom divljači, divljom svinjom, medvjedom, vukom i tetrijebom.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Jelovka” Maslovare Slobodan Župljanin ističe da je svako udruženje kroz ovaj projekat dobilo oko 5.000 maraka.

- Opredijelili smo se za nabavku hranilica i video-nadzora. Cijenimo pomoć Vlade RS i znaćemo na pravi način iskoristiti taj novac na dobrobit lovstva kao društvene djelatnosti, ali i kao sporta i rekreacije - rekao je Župljanin i dodao da je lovište “Jelovka” bogato srnećom divljači i divljim svinjama, te da ima i mrkog medvjeda, vuka, lisice i zečeva.

Trofeji

Slobodan Župljanin ističe da će ulaganja u lovišta znatno uticati na razvoj lovnog turizma, ali da je i dalje aktuelan problem  iznošenja trofeja iz BiH.

- Lovci iz inostranstva mogu da dođu da love u našim lovištima, ali ne mogu da iznesu trofej jer to pitanje još nije riješeno na nivou BiH, što je velika prepreka u razvoju lovnog turizma - rekao je Župljanin i dodao da Lovački savez RS ulaže velike napore da bi se to riješilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana