Savo Heleta - od bjegunca iz Goražda do naučnika

Srna
Savo Heleta - od bjegunca iz Goražda do naučnika

Višegrad - Goraždanin Savo Heleta rizikovao je život da bi napustio taj gradić tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka, a onda je otišao u SAD, pa u Afriku.

Heleta je 2008. godine napisao i knjigu o stradanjima svoje porodice u Goraždu - “Nije bilo moje vrijeme da umrem”.

On je 1994. godine sa porodicom napustio rodni gradić plivajući niz hladnu i nabujalu Drinu. Sreću je pronašao daleko od rodne grude, prvo u Americi, a potom u Africi.

“Rat nas je zatekao u Goraždu, mnogo toga smo prošli. U aprilu 1994. godine smo pobjegli - skočili smo u Drinu i plivali gotovo tri kilometra. Tada smo prvi put došli u Višegrad”, priča Heleta.

Heleta je opisao dešavanja u Goraždu od 1992. do 1994. godine i rat koji je doživio kao trinaestogodišnjak.

Kaže da su ga prijatelji iz Amerike, sa kojima je studirao, ubijedili da napiše knjigu.

“Pisao sam o tom ratnom iskustvu, bijegu iz Goražda i periodu nakon rata. Knjiga opisuje užasne stvari koje smo doživjeli, ali i mnogo normalnih, ljudskih situacija koje smo prošli”, napominje Heleta.

Ratni život u Goraždu opisuje kao horor koji je trajao dvije godine.

“Moji roditelji su vođeni na strijeljanje, krili smo se u domu naših prijatelja nekoliko sedmica, nakon toga nas je uhapsila policija i proveli smo više od tri mjeseca u logoru u centru gradića zajedno sa 70 srpskih civila.

Poslije toga, uslijedili su mjeseci gladovanja i česti napadi na moju porodicu”, sjeća se Heleta.

U knjizi je pisao i o ljudima iz Goražda, Bošnjacima, koju su im pomagali na razne načine i tako ih mnogo puta spasili, te patnji i stradanju svih ljudi u Goraždu.

Pisao je i o svom putu od mladića željnog osvete do osobe koja ostavlja mučnu prošlost iza sebe i danas promoviše mir.

Knjiga “Nije bilo moje vrijeme da umrem” za sada je dostupna samo na engleskom jeziku. Savo Heleta navodi da postoji veliko interesovanje za knjigu u BiH i Srbiji, ali i širom svijeta među ljudima koji su odavde i ne razumiju engleski.

“Želim da knjiga izađe na srpskom posebno zbog mojih roditelja, koji su glavni junaci knjige, a ne mogu da je pročitaju dok ne bude prevedena na srpski”, ističe on.

Za vrijeme studija u Americi dobio je priliku da nastavi obrazovanje u drugom dijelu svijeta. Njegov izbor bila je Južna Afrika, gdje danas živi.

“Bio sam tamo između januara i juna 2005. godine i dopao mi se univerzitet na kojem sam studirao i na kojem danas radim u Port Elizabetu, na obalama Indijskog okeana.

Imao sam sjajno iskustvo tokom studiranja i putovanja po samoj zemlji, a tada sam upoznao i djevojku iz Južne Afrike, sadašnju suprugu”, navodi Savo.

Supruga je, kaže, glavni razlog što se vratio u Južnu Afriku nakon završenih studija u Americi.

Na doktorskim studijama fokusirao se na BiH, Južni Sudan i Somalilend. Njegovo iskustvo preživljavanja uticalo je na izbor studiranja kako bi shvatio zašto nastaju konflikti među ljudima.

“Radio sam mnogo sa vojskom i Vladom Južnog Sudana, ali dok smo bili tamo nismo mogli da primijetimo da će se taj rat ponoviti. Veoma sam vezan za tu državu i mnogo mojih radova i istraživanja su zasnovani na tome”, napominje Heleta.

Povodom krsne slave opštine Višegrad - Male Gospojine, Savo Heleta odlikovan je opštinskom poveljom za izuzetne rezultate koje je postigao tokom školovanja i rada.

“Nisam imao priliku da budem tu zbog posla i veoma mi je žao zbog toga. Želim da zahvalim opštini Višegrad i načelniku Mladenu Đureviću jer su me se sjetili. Mnogo mi znači ta povelja i nadam se da ću u budućnosti imati radove kojim ću opravdati očekivanja”, naglašava Heleta.

On poručuje da je potrebno imati sreće i biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, ali i raditi da bi se došlo do cilja i uspjeha.

Savo Heleta rođen je 1979. godine. Živio je u Goraždu sa majkom Gordanom, ocem Slavkom i dvije godine mlađom sestrom Sonjom. Nakon završene srednje škole, radio je program osmišljen da pomogne mladima u BiH da postanu lideri u svojim zajednicama.

Godine 2002. dobio je stipendiju za studiranje u SAD. Savo je 2006. diplomirao na Univerzitetu u Minesoti, na smjeru Istorija i poslovni menadžment.

On trenutno živi u mjestu Port Elizabet, u Južnoj Africi. Završio je master studije iz oblasti transformacije i upravljanja konfliktima na “Nelson Mandela metropoliten” univerzitetu u januaru 2009. godine.

U svom istraživanju, Savo se fokusira na sukobe unutar država, duboko ukorijenjene sukobe, sukobe oko osnovnih ljudskih potreba i pregovore koji mogu donijeti trajni mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana