Савић: Од претходних избора у Лопарама смо урадили много, иако остаје још посла

Срна
Савић: Од претходних избора у Лопарама смо урадили много, иако остаје још посла

Лопаре - Начелник општине Лопаре Радо Савић изјавио је Срни да је у посљедње двије године успио да побољша сарадњу са Владом Републике Српске и да је тај однос уродио плодом, те омогућио рјешавање бројних проблема у овој локалној заједници.

Савић је рекао да је заједничким радом поправљена путна инфраструктура, регионални и локални путеви, те је захваљујући Влади изграђен и мост на магистралном путу у Тобуту. Истичући да није изграђена аутобуска станица нити реконструисан пут Горња Тузла-Тузла, он је рекао да су, када је ријеч о водоводу у овој општини, направљене три бушотине након чега је вода постала исправна за пиће иако су у Лопарама раније биле сталне рестрикције.

Савић је рекао да се досад много радило на поправци стамбених објеката пострадалих у клизиштима, те да је Влада Српске учествовала са 10 одсто средстава, а помогла је и код санације одређених клизишта на путним правцима, суфинансирала изградњу амбуланте у мјесној заједници Мртвица и опремање Дома здравље Лопаре, те у набавци котлова у основној школи.

Он је навео да ће, закључно са овом годином, за породице чији су домови уништени у клизиштима бити изграђено 100 стамбених објеката, што је започето 2016. године, а око 50 домова је обновљено и извршена њихова санација.

Говорећи о предизборним обећањима реализованим током овог мандата, Савић каже да је добар дио остварен. “Пред нама је још много посла и вјерујем да ћемо га реализовати. Кад имамо пројекат, Влада и реагује, као што је реаговала и у случају пројекта жСки-центраж”, рекао је Савић.

Он је рекао да је Лопарама потребна заобилазница и да се нада да ће у овој години бити ријешени имовинскоправни односи, а 2020. она бити и изграђена.

“У овом периоду, на подручју Лопара запослено је око 400 радника у реалном сектору, што потврђују подаци Завода за запошљавање Републике Српске”, напоменуо је Савић.

Савић је истакао да је од 2016. године буџет повећан за 20 одсто и износи 5,75 милиона КМ, што ће омогућити позитивне трендове развоја.

“Дијаспора је један од највећих инвеститора у Лопаре јер су инвестирали седам милиона КМ, а највеће инвестиције кренуле су од 2016. године”, појаснио је Савић и нагласио да су сви привредни субјекти из ове мајевичке општине извозно оријентисани.

Наводећи да је предузеће “Термал инт” отворено 2017. године и генератор је развоја мајевичког краја, он је подсјетио да је “Термоелектро опрема” прије двије године покренула погоне металске индустрије и тренутно запошљава преко 30 радника, затим 2017. године поново је почео да ради погон фирме “Вуд ворлд”, која производе од дрвета извози на кинеско тржиште и запошљава 40 радника. Прије мјесец дана отворен је и погон фирме “Смарт систем”, која извози каблове за тржиште Швајцарске.

Начелник општине Лопаре је истакао да је сарадња са дијаспором дала резултат у области привреде јер је управо фирму “Ђокић метал” отворио Мајевичанин из дијаспоре.

“Имамо озбиљног инвеститора у области пољопривреде, а ријеч је о предузећу жФруктумж, од нашег човјека који привремено ради у Аустрији и који је подигао воћњак на 50 хектара и засадио 40.000 садница шљиве, а планира у овој години почети изградњу хладњаче на 7.000 метара квадратних за откуп воћа и поврћа са Мајевице које би извозио за западно тржиште. Општина Лопаре улагала је много у пластенике, од 2016. до данас подигнуто их је више од 50, које је општина или потпуно финансирала или суфинасирала”, навео је Савић.

Он је додао да је у 2017. години отворена савремена дестилерија “Епоха”, која већ има четири бренда мајевичке ракије, на различитим сајмовима осваја награде и тако промовише Лопаре.

Савић је истакао да Дом здравља Лопаре послује у суфициту већ деценију. “У овом мандату обезбиједили смо два нова санитетска возила, отворили амбуланту породичне медицине, док ћемо у овој години завршити градњу објекта у којем ће бити Центар за базичну рехабилитацију, као и Центар за ментално здравље”, оцијенио је Савић.

Он је рекао да су сва дјеца погинулих бораца са високим образовањем добила посао, што је завршено у текућем мандату, а остало их је још 15 са средњом стручном спремом и за њих ће у наредном периоду бити рјешавано питање запослења.

Ватрогасна једница је набавила ново ватрогасно возило вриједно 270.000 КМ као и возило за гашење пожара на високим објектима. Дјечији вртић у потпуности је обновљен.

“Одбојкашки клуб жМајевицаж је у протеклој години освојио титулу шампиона Републике Српске”, навео је Савић и најавио да ће почетком љета почети са радом базени за купање, што је инвестиција од готово милион КМ улагача из дијаспоре.

У току је реновирање хотела “Мајевица” у Лопарама, који није радио неколико година, а чији је инвеститор из Њемачке, каже Савић и напомиње да је општина пронашла улагача који почиње изградњу спортско-рекреативног центра “Бусија” на Мајевици.

У јануару на Бизнис форуму МАК 2019, одржаном на Копаонику, Савић је добио престижну награду за допринос развоја Балкана, а у претходној години добио је награду “Капетан Миша Анастасијевић” као најуспјешнији начелник у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана