Savez srpskih udruženja “Zavičaj”: Kreće borba za opstanak na ognjištima

Milijana Latinović
Savez srpskih udruženja “Zavičaj”: Kreće borba za opstanak na ognjištima

Banjaluka - Opštine u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč i Bosansko Grahovo su “crna rupa” Evrope, a naš cilj je da se slušajući glas naroda borimo za opstanak i ostanak na vjekovnim ognjištima.

Istakao je to predsjednik novoosnovanog Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” Brane Pećanac i dodao da je Savez krovna organizacija koju čini više od 25 udruženja, te da je osnovan uz podršku Bihaćko-petrovačke eparhije.

- Slušajući glas naroda bićemo matica okupljanja Srba na području FBiH i spremni smo da se odlučno i energično borimo da Srbi u ovim opštinama uživaju sva Ustavom zagarantovana prava. Naglasak posebno stavljamo na očuvanje i upotrebu srpskog jezika i ćirilice, te čuvanje i održavanje svih spomen-obilježja koja su podignuta srpskim stradalnicima i junacima - naveo je Pećanac i dodao da u borbi za opstanak i ostanak Srba na vjekovnim ognjištima u FBiH očekuju i podršku iz RS i Srbije.

On je dodao da Srbima u ovim krajevima treba vratiti nadu u život dostojan čovjeka. Pećanac je istakao da je pred “Zavičajem” mnogo posla, te da će nakon što formiraju sva operativna tijela i komisije krenuti u ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

- Srbi na području FBiH, kojih ima oko 50.000, svedeni su na statističku grešku. U četiri kantona uopšte nemaju status konstitutivnog naroda, drugim riječima, nisu ni politički ni istorijski faktor. Na nivou FBiH u javnim institucijama i organizacijama nema Srba na rukovodećim mjestima - rekao je Pećanac i dodao da samo jedinstvenim i zajedničkim djelovanjem po svim pitanjima Srbi mogu vratiti oteta prava. 

Pećanac navodi da su Srbi u Krajini prva brana srpstva na ovim prostorima, te da je potrebno učiniti sve kako bi omladini u tim opštinama obezbijedili što bolje uslove za život, da rade i zasnivaju porodice na svojim ognjištima a ne da masovno odlaze trbuhom za kruhom.

- U idućem periodu nastojaćemo da privučemo investitore koji bi bili voljni da ulažu na ove prostore, da otvaraju radna mjesta - rekao je Pećanac.

Načelnik Drvara Goran Broćeta ističe da su srpski povratnici u opštinama na području FBiH dovedeni na ivicu egzistencije.

  • Svako organizovanje i eventualna pomoć su dobrodošli za naš narod, pa tako i osnivanje Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” ukoliko ono opravda ciljeve zbog kojih je osnovano - rekao je Broćeta.

Deklaracija

Pećanac smatra da će usvajanje Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, koju će usvojiti Srpska i Srbija biti istorijski trenutak.

- Podržavamo donošenje tog dokumenta i vjerujemo da će Srbi sa prostora FBiH i ovaj savez u tom dokumentu imati snažno uporište za donošenje strateških odluka i daljih koraka - naveo je Pećanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana