Сава заробила имања и утјерала страх у кости

Екипа Гласа Српске
Сава заробила имања и утјерала страх у кости

Градишка, Србац - Вода је дошла до прага. Сваки минут преживљавамо у страху. Једино чамцем можемо изаћи из дворишта, а ако овако настави проћи ћемо као и прије четири године, када је Сава све однијела, а оставила само муљ и пустош.

Рекла је ово мјештанка Гашнице у Градишци Радојка Голић, гдје је вода већ продрла у неколико кућа. Мјештани овог насеља понедјељак су провели су гледајући у набујалу ријеку и стрепећи да ће по ко зна који пут остати без свега што су муком стицали цијелога живота.

- Баку смо успјели извести на сигурно, а супруг, двоје дјеце и ја смо ту, чекамо да видимо шта ће се десити. Никуд нисмо пристали, не знам ни гдје да склањамо ствари. Код комшија је вода већ ушла у кућу, а и код нас ће ако ријека настави да надолази - казала је Голићева и додала да су их обишли припадници Цивилне заштите и донијели им два хљеба.

Мјештанин Жељко Баруџија цијели дан је дежурао на трактору и прискакао у помоћ комшијама.

- Најтеже је у домаћинству Миће Голића, гдје је вода већ 15 центиметара ушла у кућу у којој су тренутно Голићева супруга и њена рођака. Однијели смо им рибарске чизме и нешто хране, а стоку смо иселили у комшијске штале - рекао је Баруџија и додао да овако висок ниво Саве не памти.

У Градишци је премашена кота ванредне одбране од поплава за 118 центиметара, а Сава је у сталном порасту.

- Боримо се, вреће пунимо и стављамо на улаз, али мислим да ће ући у кућу. Патимо се, намјештај дижемо на спрат. Најгоре је што кад дигнемо шпорет немамо гдје ложити ватру - прича Дољан Мишић из Гашнице, гдје је због изливања ријеке обустављен и саобраћај на магистралном путу.

Миодраг Звијерац из Гашнице такође каже да је стоку евакуисао, а да је вода пред прагом.

- Не вриједи ништа, то је божија воља. Стоку смо евакуисали код комшија и сад чекамо - прича Звијерац.

Неколико кућа и викендица заплављено је и у селима Врбашка и Бистрица.

- Нити се спава, нити једе. Гледам да скупим неколико људи да подигнемо ствари по кући да вода не уништи - каже Нада Гускић из Бистрице.

Начелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су Савски насип и све црпне станице у функцији, те додао да у Доњој Долници постоји клизиште, али да стање није критично.

Бесану ноћ чекали су и мјештани насеља Јошик у Козарској Дубици гдје је насип почео да попушта јер дио земљишта клизи. Међу првима на удару је кућа породице Рокић којима је вода већ дошла до штале.

- Ако насип попусти вода ће прећи први спрат куће. Не знамо шта да радимо, гледамо у небо и у насип и молимо Бога да заустави Саву - кажу Рокићи. 

На подручју општине Козарска Дубица у понедјељак је проглашена ванредна ситуација.

Сава не мирује ни у Српцу, гдје је током викенда у изливеном дијелу Гаја пронађен леш неидентификоване мушке особе, старости преко 60 година, која је на себи имала атлетску мајицу и карирану кошуљу а на ногама црне ципеле. На обје ноге уграђен је вјештачки кук. Командир Полицијске станице Србац Небојша Новаковић рекао је да је тијело превезено у Завод за судску медицину РС, гдје је урађена обдукција.

- Узрок смрти је утапање, а по мојој процјени тијело је у води било око три седмице. Изузели смо ДНК узорак и мислим да неће бити тешко открити идентитет мушкарца, пошто је имао вјештачке кукове. Пошто у околним градовима није било пријава несталих особа, могуће је чак да је човјек из Хрватске - казао је патолог Жељко Каран.  Из полиције су позвали све који имају било каква сазнања о овој особи да позову дежурни број 122.

На удару поплава су и даље три домаћинства у небрањеном подручју Бајинаца и Гаја а тешка ситуација је и у Кобашу гдје је вода ушла у пет кућа, док је заплављено најмање седам домаћинства, а 20 потенцијално угрожено. 

- Вода нам је ушла у просторије али се некако боримо са овом недаћом. Помажемо једни другима у селу, исељавамо намјештај и стоку и за сада успијевамо функционисати без већих посљедица - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Кобаш Предраг Мишић.

Захваљујући  брзој реакцији око стотину добровољаца који су учествовали у санирању оштећења на врбаско-савском насипу

шире градско подручје Српца спасено од поплава катастрофалних размјера.

- Да је насип пробијен посљедице би биле теже него 2014. године -  рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

У Костајници је у благом порасту био водостај ријеке Уне, док је у Новом Граду и Приједору и даље на снази редовна одбрана од поплава.

Влада РС у понедјељак је разматрала информацију о хидролошкој ситуацији у РС, а министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић информисао је Владу да се представници "Вода Српске" и Републичке управе Цивилне заштите налазе на терену и прате ситуацију те да су предузете све прописане мјере и дате наредбе свим надлежним институцијама. Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед рекао је да би водостај ријеке Саве низводно од Јасеновца требало да порасте између 15 и 20 центиметара у наредних 24 часа.

Бијељина нуди помоћ

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић понудио је помоћ у људству и опреми за припаднике цивилне заштите у Приједору и Српцу. Из Цивилне заштите Бијељина упозорили су становнике насеља поред Саве и Дрине да буду приправни и заштите материјална добра.

Угрожена Доња Градина

Ријека Сава поплавила је и дио Спомен-подручја Доња Градина, које је затворено за посјетиоце, док је Топола ужаса окружена водом. Директорица Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић истиче да је заплављено гробно поље Врбе које се налази на самој обали.

- Гробна поља унутар заштићене зоне нису заплављена. Ту су подземне воде мало изашле, али то нам се дешава приликом сваког подизања нивоа Саве - рекла је Тулековићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана