Sava stagnira

Srna
Sava stagnira

Gradiška - Vodostaj rijeke Save u Gradišci tokom dana je stagnirao, a šef Civilne zaštite u ovoj opštini Slobodan Knežević rekao je da se očekuje da bi do kraja dana Sava trebalo polako da počne da opada.

Vodostaj Save u 15.00 časova iznosio je 887 centimetara, što je 157 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.


Knežević je istakao da je velika pažnja posvećena stanju na nasipima, gdje su uvedena cjelodnevna dežurstva, jer zbog visokog vodostaja može doći do kvašenja nasipa i pojava klizišta.

On je dodao da je juče završena akcija na ojačavanju nasipa u Mačkovcu i da je prije dva dana sanirano klizište u kruni nasipa u Donjoj dolini.

Predstavnik "Voda Srpske" Goran Vukotić rekao je da su bez obzira na visok vodostaj nasipi u dobrom stanju i dodao da su danas preventivno djelovali i na dijelu nasipa u Bok Jankovcu.

"Moguće je da se klizište pojavilo samo u kruni nasipa, a mi radi preventive dovozimo kameni materijal kako bi opteretili kosine da klizište ne ide dalje i da ne dođe do većeg procjeđivanja. Opasnosti nema jer smo ojačavanjem nasipa djelovali na svim kritičnim tačkama", rekao je Vukotić.

Pripadnici Civilne zaštite opštine Gradiška i Opštinske organizacije Crvenog krsta i danas su obilazili zaplavljena područja, a jutros su posjetili i mještane sela Orubica, koje je u nebranjenom području i u kojem je poplavljeno osam domaćinstava.

Crveni krst Republike Srpske dostavio je danas u Gradišku pakete pomoći koji sadrže deke, podmetače i suđe.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Gradiška Dragana Stević rekla je da je to redovna procedura.

"Crveni krst redovno obnavlja naše zalihe. Ovi paketi pomoći jesu dopuna rezervi u slučaju potrebe evakuacije stanovništva, što kod nas nije slučaj. Dobili smo i higijenske pakete koji su nam potrebniji jer se nadamo da će se voda ubrzo povući i da će stanovništvo biti u prilici da čisti svoja domaćinstva", rekla je Stevićeva.

Ona je istakla da Opštinska organizacija Crvenog krsta Gradiška ima dovoljno zaliha hrane i naglasila da su druge opštinske organizacije ponudile pomoć ukoliko bude potrebe.

Pripadnici Crvenog krsta sutra će ponovo posjetiti zaplavljena nebranjena područja Vrbaške, Bistrice i Gašnice i stanovništvu ciljano podijeliti prehrambene pakete za razliku od prethodnih dana kada je interventno dijeljena pomoć u hrani.

Predstavnici Civilne zaštite opštine Gradiška dostavili su danas 500 kilograma stočne hrane, koju je donirala jedna firma iz Gradiške, za evakuisanu stoku iz poplavljenih domaćinstava sa područja ova tri sela.

Predsjednik Mjesne zajednice Gašnica Miodrag Zvjerac rekao je da je tokom poplava evakuisana stoka iz četiri domaćinstava u ovom mjestu i zbrinuta kod komšija čija domaćinstva nisu poplavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana