Сава стагнира

Срна
Сава стагнира

Градишка - Водостај ријеке Саве у Градишци током дана је стагнирао, а шеф Цивилне заштите у овој општини Слободан Кнежевић рекао је да се очекује да би до краја дана Сава требало полако да почне да опада.

Водостај Саве у 15.00 часова износио је 887 центиметара, што је 157 центиметара изнад коте редовне одбране од поплава.


Кнежевић је истакао да је велика пажња посвећена стању на насипима, гдје су уведена цјелодневна дежурства, јер због високог водостаја може доћи до квашења насипа и појава клизишта.

Он је додао да је јуче завршена акција на ојачавању насипа у Мачковцу и да је прије два дана санирано клизиште у круни насипа у Доњој долини.

Представник "Вода Српске" Горан Вукотић рекао је да су без обзира на висок водостај насипи у добром стању и додао да су данас превентивно дјеловали и на дијелу насипа у Бок Јанковцу.

"Могуће је да се клизиште појавило само у круни насипа, а ми ради превентиве довозимо камени материјал како би оптеретили косине да клизиште не иде даље и да не дође до већег процјеђивања. Опасности нема јер смо ојачавањем насипа дјеловали на свим критичним тачкама", рекао је Вукотић.

Припадници Цивилне заштите општине Градишка и Општинске организације Црвеног крста и данас су обилазили заплављена подручја, а јутрос су посјетили и мјештане села Орубица, које је у небрањеном подручју и у којем је поплављено осам домаћинстава.

Црвени крст Републике Српске доставио је данас у Градишку пакете помоћи који садрже деке, подметаче и суђе.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Градишка Драгана Стевић рекла је да је то редовна процедура.

"Црвени крст редовно обнавља наше залихе. Ови пакети помоћи јесу допуна резерви у случају потребе евакуације становништва, што код нас није случај. Добили смо и хигијенске пакете који су нам потребнији јер се надамо да ће се вода убрзо повући и да ће становништво бити у прилици да чисти своја домаћинства", рекла је Стевићева.

Она је истакла да Општинска организација Црвеног крста Градишка има довољно залиха хране и нагласила да су друге општинске организације понудиле помоћ уколико буде потребе.

Припадници Црвеног крста сутра ће поново посјетити заплављена небрањена подручја Врбашке, Бистрице и Гашнице и становништву циљано подијелити прехрамбене пакете за разлику од претходних дана када је интервентно дијељена помоћ у храни.

Представници Цивилне заштите општине Градишка доставили су данас 500 килограма сточне хране, коју је донирала једна фирма из Градишке, за евакуисану стоку из поплављених домаћинстава са подручја ова три села.

Предсједник Мјесне заједнице Гашница Миодраг Звјерац рекао је да је током поплава евакуисана стока из четири домаћинстава у овом мјесту и збринута код комшија чија домаћинства нису поплављена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана