Шаровић у Лопарама: Дијаспора јача везе са матицом и помаже њен развој

Срна
Шаровић у Лопарама: Дијаспора јача везе са матицом и помаже њен развој

Лопаре - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић рекао је на отварању Сајма домаћих производа у Лопарама да развој и напредак лијечи све ране и проблеме једног друштва.

Сајам је одржан у недјељу у порти храма Покрова Пресвете Богородице, а на 54 изложбена штанда промовисана је домаћа радиност мајевичког краја.

Овим сајмом завршена је традиционална тродневна манифестација “Дани дијаспоре” у Лопарама.

Начелник Лопара Радо Савић оцијенио је да везе народа са Мајевице и дијаспоре јачају из године у годину и да су најбољи показатељ тога “Дани дијаспоре”.

“Наши људи из дијаспоре помогли су свој завичај отварајући привредне субјекте чији се производи извозе на инострана тржишта, кроз пројекте у пољопривреди и инфраструктури, којима су помогли мјештане мајевичког краја и развој општине Лопаре”, рекао је Савић новинарима.

Он је истакао да интензивна сарадња ове локалне заједнице са дијаспором траје од 2010. године, да је у Лопарама отворена и Канцеларију за дијаспору, те оцијено да је “Удружење Мајевичана” са којима сарађују најбоље српско завичајно удружење које окупља дијаспору.

“Данима дијаспоре” у Лопарама присуствовао је и лидер Српске демократске странке Вукота Говедарица који је нвинарима рекао да је дијаспора веома значајна за Републику Српску и да јој треба посветити посебну пажњу.

Он је најавио да ће се након избора залагати за посебно мјесто за дијаспору у Српској, кроз успостављање министарства за дијаспору, економски развој и привредну сарадњу у Влади Републике Српске.

Учеснике “Дана дијапосре” у Лопарама подржао је и предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић који је изразио задовољство што је ова локална заједница препознала капацитет дијаспоре за економски развој локалних средина Републике Српске.

“Ово је најбољи показатељ како треба да користимо наше људе у иностранству који хоће, желе и могу да уложе свој новац у отварање привредних субјеката у Српској”, рекао је Бореновић новинарима.

Предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић истакао је да су сви Мајевичани који живе и раде у иностранству локал-патриоте.

“Тежимо да наш крај помажемо економски, али и да промовишемо културу, традицију и обичаје завичаја у иностранству и да их приближимо другим народима”, рекао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана