Saobraćajke na srbačkim putevima odnijele milion maraka

Dejan Jovičić
Saobraćajke na srbačkim putevima odnijele milion maraka

Srbac - Na putevima u Srpcu u proteklih deset godina poginule su 34 osobe, a čak 530 njih je povrijeđeno što je bio jedan od glavnih povoda za donošenje strategije bezbjednosti saobraćaja koja je usvojena na februarskoj sjednici srbačkog parlamenta.

U izradi strategije učestvovao je novoformirani Savjet za bezbjednost opštine Srbac koji je došao do podatka da je 59 saobraćajnih nesreća koje su se dogodile na srbačkim putevima u prošloj godini pričinilo troškove veće od milion maraka.

Ovaj finansijski pokazatelj je dobijen na osnovu istraživanja Ekonomskog instituta iz Banjaluke koji je utvrdio da su troškovi jedne saobraćajne nesreće u prosjeku oko 18.554 KM. U ovaj iznos ne ulazi samo pričinjena šteta već i administrativni troškovi, zdravstveno zbrinjavanje žrtava, izgubljena produktivnost povrijeđenih i poginulih kao i nadoknada za pretrpljenu fizičku i duševnu bol.

- Pored gubitka ljudskih života ovo je znatan gubitak za prosperitet cjelokupne zajednice tako da se ovi podaci ne smiju zanemariti. Zbog toga smo definisali dugoročne ciljeve do 2027. godine kako bismo unaprijedili bezbjednost saobraćaja i učesnika u saobraćaju - rekao je član Savjeta Milorad Lepir.

Oko četvrtine svih saobraćajnih nesreća dogodilo se na lokalnom putu od Razboja do Kukulja na kojem vozači često razvijaju velike brzine koje završavaju fatalnim ishodom.

- Od ukupnog broja nesreća u prošloj godini oko polovina se dogodila zbog neprilagođene brzine, a prednjače i nepoštovanje prvenstva prolaza, te nepropisno preticanje i mimoilaženje. Prošle godine je u Srpcu registrovano 6.586 vozila koja sa tranzitnim saobraćajem predstavljaju strahovit pritisak na odstojeću infrastrukturu, a negativni efekti se projektuju kroz nervozu učesnika u saobraćaju -  istakao je Lepir.

On dodaje da ohrabruje podatak da je proteklih godina došlo do značajnijeg pada broja saobraćajnih nesreća i navodi da ih je prošle godine bilo skoro dva i po puta manje u odnosu na 2008. godinu kada su zabilježene 133 nesreće.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti opštine Srbac Dario Kresojević rekao je da će usvajanje strategije osim poboljšanja bezbjednosti omogućiti dodatne izvore finansiranja.

- Postoji mogućnost da dobijemo određena sredstva za realizaciju projekata kojima bismo unaprijedili bezbjednost saobraćaja u zoni osnovnih škola i srednjoškolskog centra. U izradi strategije nam je pomogla Agencija za bezbjednost saobraćaja RS sa korisnim sugestijama koje smo ugradili u ovaj strateški dokument - rekao je Kresojević.

U skladu sa dugoročnim ciljevima strategije, tokom ove godine počeće kampanje koje će sprovoditi Savjet za bezbjednost saobraćaja opštine Srbac u saradnji sa MUP-om RS, a koje će se odnositi na poštovanje ograničenja brzine, povećanje korišćenja pojasa, eliminaciju agresivne vožnje i slično.

Istraživanje

Prema istraživanju banjalučkog Ekonomskog instituta, svake godine u Srpskoj u prosjeku pogine 160 osoba dok više od 3.200 bude povrijeđeno ili trajno onesposobljeno.

Gubici za ekonomiju RS godišnje u prosjeku iznose 170 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana