Саобраћајке на србачким путевима однијеле милион марака

Дејан Јовичић
Саобраћајке на србачким путевима однијеле милион марака

Србац - На путевима у Српцу у протеклих десет година погинуле су 34 особе, а чак 530 њих је повријеђено што је био један од главних повода за доношење стратегије безбједности саобраћаја која је усвојена на фебруарској сједници србачког парламента.

У изради стратегије учествовао је новоформирани Савјет за безбједност општине Србац који је дошао до податка да је 59 саобраћајних несрећа које су се догодиле на србачким путевима у прошлој години причинило трошкове веће од милион марака.

Овај финансијски показатељ је добијен на основу истраживања Економског института из Бањалуке који је утврдио да су трошкови једне саобраћајне несреће у просјеку око 18.554 КМ. У овај износ не улази само причињена штета већ и административни трошкови, здравствено збрињавање жртава, изгубљена продуктивност повријеђених и погинулих као и надокнада за претрпљену физичку и душевну бол.

- Поред губитка људских живота ово је знатан губитак за просперитет цјелокупне заједнице тако да се ови подаци не смију занемарити. Због тога смо дефинисали дугорочне циљеве до 2027. године како бисмо унаприједили безбједност саобраћаја и учесника у саобраћају - рекао је члан Савјета Милорад Лепир.

Око четвртине свих саобраћајних несрећа догодило се на локалном путу од Разбоја до Кукуља на којем возачи често развијају велике брзине које завршавају фаталним исходом.

- Од укупног броја несрећа у прошлој години око половина се догодила због неприлагођене брзине, а предњаче и непоштовање првенства пролаза, те непрописно претицање и мимоилажење. Прошле године је у Српцу регистровано 6.586 возила која са транзитним саобраћајем представљају страховит притисак на одстојећу инфраструктуру, а негативни ефекти се пројектују кроз нервозу учесника у саобраћају -  истакао је Лепир.

Он додаје да охрабрује податак да је протеклих година дошло до значајнијег пада броја саобраћајних несрећа и наводи да их је прошле године било скоро два и по пута мање у односу на 2008. годину када су забиљежене 133 несреће.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности општине Србац Дарио Кресојевић рекао је да ће усвајање стратегије осим побољшања безбједности омогућити додатне изворе финансирања.

- Постоји могућност да добијемо одређена средства за реализацију пројеката којима бисмо унаприједили безбједност саобраћаја у зони основних школа и средњошколског центра. У изради стратегије нам је помогла Агенција за безбједност саобраћаја РС са корисним сугестијама које смо уградили у овај стратешки документ - рекао је Кресојевић.

У складу са дугорочним циљевима стратегије, током ове године почеће кампање које ће спроводити Савјет за безбједност саобраћаја општине Србац у сарадњи са МУП-ом РС, а које ће се односити на поштовање ограничења брзине, повећање коришћења појаса, елиминацију агресивне вожње и слично.

Истраживање

Према истраживању бањалучког Економског института, сваке године у Српској у просјеку погине 160 особа док више од 3.200 буде повријеђено или трајно онеспособљено.

Губици за економију РС годишње у просјеку износе 170 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана