Санација радова на павиљону један до краја године

Срна
Санација радова на павиљону један до краја године

Бањалука - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић састао се данас са директором Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци Драгославом Топићем, који је рекао да би санација павиљона један требало да буде завршена до краја године, након чега би установа требало да добије употребну дозволу.

“Очекујем да дозволу добијемо у рекордном року, односно до краја јануара, како бисмо могли почети са усељавањем студената почетком фебруара”, рекао је Топић новинарима у Бањалуци након састанка.

Топић је подсјетио да су у павиљону санирани гријање, електроинсталације, унутрашња столарија, а купљен је и нови намјештај.

Он је рекао да ће Студентски центар преузети терет смјештаја и ослободити два мјесеца плаћања станарине 80 бруцоша који се, због кашњења реновирања, нису могли уселити у павиљон два.

Коментаришући дуг Студентског центра за струју и гријање, Топић је навео да је ријеч о дуговањима која се деценијама гомилају.

“Дуговања према жЕлектрокрајиниж износе нешто више од милион КМ, а према старој градској жТопланиж 3,5 милиона КМ. За сада можемо пратити динамику трошкова у новом систему гријања жЕко-топланаж, али за исплату старог дуга немамо средстава”, каже Топић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић подсјетио је да је за санацију павиљона један и два Влада издвојила више од три милиона КМ.

“Пратићемо динамику радова, видјећемо да ли ће све бити завршено у предвиђеном року до 31. децембра”, истакао је Рајчевић.

Он је нагласио да Влада Српске по приједлогу буџета за наредну годину издваја 4.310.000 КМ за побољшање студентског стандарда, односно суфинансирање трошкова исхране и смјештаја.

“То заиста није мало, уколико се узме у обзир износ буџета. Влада Српске ће се и даље бавити овим питањем”, поручио је Рајчевић.

Он је, коментаришући дугове Центра, рекао да мора бити утврђено како је дошло до дугова како би било пронађено рјешење, као и да Топић не може бити крив за то, јер је недавно именован на функцију директора.

Секретар Уније студената Републике Српске Немања Бабић сматра да ће завршетком реновирања павиљона један студенти имати пристојан смјештај за разлику од претходних година.

“Разговарали смо и о побољшању студентског стандарда и хране у мензи и надамо се да ће Центар и Министарство испунити наше захтјеве. Надамо се да ће павиљон један бити завршен у планираном року и да ће од фебруара студенти бити усељени”, додао је Бабић.

Он је нагласио да ће студенти тражити и реновирање павиљона три, те ће покушати са надлежним органима да Кампус у Бањалуци прогласе студентским градом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана