Сахрањена посљедња вишеградска Јеврејка

Р. Та.
Сахрањена посљедња вишеградска Јеврејка

Вишеград - На јеврејском гробљу на Околиштима код Вишеграда сахрањена је Букица Романо (93), посљедња Јеврејка у овом граду, у којем је послије доласка Аустроугара живјело око 600 Јевреја.

- Била је то велика заједница коју су формирали прво сефарди почетком 19. вијека, а касније су дошли Ашкенази из Средње Европе - каже публициста Дивна Васић.

Она додаје да су Сефарди били углавном трговци и занатлије, а Ашкенази су од њих били ученији, са занимањима апотекара, инжењера и власника пилана и фабрика.

- Они су много учинили да Вишеград од искључиво оријенталне касабе постане урбана варош и, како написа Иво Андрић, град са европским духом и начином живота - додаје Васићева.

У периоду између два свјетска рата у Вишеграду је било 260 Јевреја и имали су најљепшу синагогу у БиХ.

Букичин син Јаков Романо сјећа се да му је отац Аврам причао да је био један од оних који су Лотику Цилермајер, власницу првог хотела у граду, лик из романа Иве Андрића "На Дрини ћуприја", сахранили у Околиштима.

- Послије Другог свјетског рата, у коме су многе јеврејске породице из Вишеграда страдале у логору у Њемачкој, Лотикина нећакиња Хелена је покушала да обнови рушевине хотела, али јој то власти нису дозволиле - испричао је Јаков Романо.

Лотикин хотел је ипак обновљен и у власништву је општине, а недавно је пронађен и Лотикин клавир, који се налази у Дому културе. Посљедња Јеврејка у Вишеграду је била образована, говорила је више језика и била омиљена међу својим суграђанима.

- Породице Андрић и Вучићевић су биле најближе фамилији Романо - каже комшија Душко Андрић.

Од петка Букица почива на јеврејском гробљу на Околиштима са својим сународницима кројачицом Бајлом, хотелијерком Лотиком, некад најбогатијим Вишеграђанином Барухом, па Абрахамом, Дебором и осталим чији се споменици налазе на овом бријегу.          

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана