Šahisti kod banjalučke Pošte matiraju prijatelje i po snijegu

Miloš Vasiljević
Šahisti kod banjalučke Pošte matiraju prijatelje i po snijegu

Banjaluka - Hladno vrijeme, temperatura ispod nule, kiša i snijeg ne mogu omesti ljubitelje šaha, koji se svakodnevno okupljaju kod banjalučke "Pošte" u centru grada, da uz ovu drevnu igru i čašicu razgovora provode slobodno vrijeme.

Najčešći posjetioci su penzioneri, mada ne manjka ni mlađih, koji uče od starijih i iskusnijih. Ovo zborno mjesto je najpopularnije ljeti, međutim, ni zimi ne žele da ispadnu iz rutine, tako da igraju svakodnevno. Topla odjeća i dobra koncentracija, uz afinitet prema šahu, dobar su razlog za neke nove partije iz kojih se rađaju i nova prijateljstva.

Jedan od njih je sedamdesetjednogodišnji Dušan Ćubić, koji penzionerske dane provodi najčešće na ustaljenom mjestu, uz šahovsku partiju.

- Ovo je naše mjesto okupljanja, druženja i ljubavi prema šahu koju svi gajimo. Ne biramo kakvo će biti vrijeme, ali biramo čime ćemo se baviti i kako ćemo upotpuniti dan. Izabrali smo šah, u čemu uživamo - kazao je Ćubić.

Među posjetiocima ima i onih koji ne igraju šah dovoljno dobro, ali ovdje dolaze kako bi uživali u čarima ove igre. Posmatraju i uče gledajući razne pozicije, uživajući u partijama provjerenih šahovskih majstora.

Ni šezdesetpetogodišnji Nenad Mijatović dan ne može zamisliti bez svog rituala, i to baš na ovom mjestu, koje je, prema njegovim riječima, sinonim za šah u gradu na Vrbasu.

Smatra da se baš na ovom mjestu igra najbolji šah, te da je druženje bitno koliko i sama igra. Ipak, kada partija krene, prijateljstvo prestaje, uz osmijeh poručuje "domaćin" na najpopularnijem mjestu za šahiste.

- Veliki šah kod opštine je najjače amatersko pozorište u ovom dijelu Srpske, zato što se govori istina na šahovskoj tabli. Ovdje sam svakodnevno kao starješina, a raduje me podatak da dolaze neki novi ljudi, što pokazuje da je ovdje najbolje druženje a i kvalitetan šah - ističe Mijatović.

Pero Milešević (72) dodaje da je penzionerski staž idealno provoditi na otvorenom, u prirodi, a partija šaha zna da odmori i opusti pa dođe kao lijek.

Prema njegovim riječima, penzioneri čine dobru većinu, međutim, ima i mlađih, učenika i studenata, kojih je u sve većem broju.

- Svima nam je zajednička ljubav prema šahu, a tu smo i zbog prijatelja, jer se okupljamo ovdje svakodnevno. Nismo više za kafanu, pa nam je ovo alternativa, koja je iskorišćena na najbolji način. Ovakva mjesta su okupljališta starih prijatelja, majstora šaha - kazao je Milešević.

Igraju i mlađi

Pored penzionera, sve češći posjetioci, ali i učesnici u igri su i učenici i studenti. Ovdje dolaze kako bi na trenutak pobjegli od svakodnevnog brzog načina života, pa im partija dođe kao odmor.

- Velika je čast učiti od starijih, pa sam ovdje kada uhvatim slobodnog vremena, a partija šaha mi dođe kao odmor između učenja i predavanja. Radujem se svakom novom dolasku, jer vlada prava drugarska atmosfera, bez obzira na razlike u godinama. Doduše, svi žele da pobijede - uz osmijeh govori student Milan Mitrović (22).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana