Сабор код манастира Гомионица: Кмећанци стигли кући

Сања Амиџић
Сабор код манастира Гомионица: Кмећанци стигли кући

Бањалука - Први сабор Кмећанаца окупио је јуче у порти православног манастира Гомионица неколико стотина мјештана и људи који су се давно одселили из овог краја, али га носе у срцу.

Сабор, који је у Кмећанима код Бањалуке организовао манастир Гомионица, показао је на најљепши начин како се његује традиција. Старјешина и духовник манастира Гомионица, јеромонах Методије, рекао је да је циљ да се народ који је рођен или је поријеклом из овог села, а данас се налази у отаџбини или у расељењу, бар једном годишње окупи код ове светиње.

- Осјетио сам потребу, како код нас који овдје живимо, тако и код оних коју су се одселили, за заједништвом и дружењем, тако да се родила идеја о организацији овог сабора, што је народ са радошћу прихватио - казао је јеромонах Методије.

Додаје да се народ овог краја доста раселио свуда по свијету и да им је ово прилика да се једном годишње сретну, обнове стара познанства, кумства и пријатељства.

- Како је ово први сабор, презадовољни смо одзивом људи, а ако Бог да, наредних година очекујемо и више - рекао је јеромонах Методије.

Предраг Милосавић је рекао да је са радошћу прихватио идеју јеромонаха Методија и да се заједно са још неколико људи из села укључио у промоцију и организацију овог догађаја.

- У разговору са људима видио сам да се многи отуђују једни од других, да се међусобно не познају ни рођаци, а камоли комшије. Ова идеја је заживјела и међу људима и успјели смо да је спроведемо у дјело - казао је Милосавић.

Додаје да народ овог, али и околних села дуги низ година дијели исту судбину са манастиром, тако да су Кмећани прави избор за поновно зближавање људи овог краја, од Аустралије, Америке и широм Европе. Снежана Милосавић, коју смо затекли на сабору, рекла је да годинама живи у Аустралији, али да радо долази у Кмећане, мјесто њених предака.

- Драго ми је што сам посјетила сабор, посебно због тога што је ту и мој син Лазар, којег упознајем са фамилијом и мјестом одакле вуче коријене - казала је Милосавићева.

Мјесна заједница

Предсједник Савјета мјесне заједнице Кмећани Раде Козомара казао је да овај сабор мјештанима значи много.

- Ми смо најмања мјесна заједница у Бањалуци, становништво које овдје живи претежно је старије, омладине што има претежно оде, тако да ово за нас доноси нови живот у село - рекао је Козомара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана