Sa prosjekom 10 Filip Savić ušao u istoriju

Dejan Jovičić
Sa prosjekom 10 Filip Savić ušao u istoriju

Srbac - Filip Savić iz Srpca proglašen je za najboljeg studenta u istoriji Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Ovaj mladić je prvi student koji je ostvario prosjek ocjena 10,00 a sa istom ocjenom je prije nekoliko dana odbranio diplomski rad i postao diplomirani inženjer elektrotehnike. Na fakultetu kažu da u 52 godine dugoj istoriji ove ustanove nije bilo tako dobrog studenta, a zvanje inženjera je steklo najmanje 2.500 studenata.

- U svakoj generaciji bilo je nekoliko studenata dobrih poput Filipa, koji su sada istaknuti profesori po svijetu i istaknuti istraživači, ali Filip je formalno i suštinski najbolji od svih do sada - rekao je profesor Elektrotehničkog fakulteta Željko Jungić, koji je bio i mentor Filipa Savića.

Mnogim studentima, pojedini predmeti su zadavali muke, poput Linearne algebre, Elektromagnetike i Impulsivne elektronike, ali Savić ih je sve položio najvišom ocjenom.

- Ređao sam desetke od samog početka, ali sam se tek na četvrtoj godini trudio da taj prosjek i održim. Nisam nikada poništio ispit. Na sve ispite sam izlazio samo jednom i tad sam ih i položio - priča Filip.

Da ovaj uspjeh nije slučajan, svjedoče njegovi sjajni rezultati koje je ostvario kao učenik u srbačkoj osnovnoj školi i Gimnaziji. U devetom razredu je postao republički prvak iz srpskog jezika, a godinu kasnije regionalni prvak iz matematike. Uspjeh iz matematike je ponovio i u trećem razredu Gimnazije, zbog čega je pozvan i u olimpijsku reprezentaciju BiH. Nanizali su se i drugi uspjesi pa je u prvom razredu Gimnazije postao i regionalni prvak iz fizike, a zatim osvojio i Kviz znanja u Školskom centru.

Ovakav uspjeh nije mogao proći nezapaženo, pa je 2009. godine dobio najviše opštinsko priznanje mladima.

Koliko je Filip ostao u lijepom sjećanju njegovim bivšim profesorima, svjedoči i izjava profesora Zdravka Đukića iz Srpca koji je pri odlasku u penziju prije nekoliko godina, rekao da nikada nije imao tako dobrog učenika.

- U 40 godina dugoj karijeri izdvojio bih desetak đaka koji su pokazali vanserijske rezultate, ali je ubjedljivo najveći matematički talenat bio Savić - rekao je Đukić.

Jedno je sigurno, Filip neće stati na ovome, jer planira da nastavi dvogodišnje master studije u Norveškoj.

Na njega su ponosni roditelji, majka Milena koja u Srpcu predaje hemiju i otac Simo, vrsni matematičar i dugogodišnji profesor Školskog centra "Petar Kočić" u Srpcu. Oni su zajedno sa Filipom stigli u Srbac u ratnom vihoru 1995. godine iz Jajca i ostali tamo do današnjeg dana.

- Mnogo vremena sam proteklih godina provodio učeći, ali se našlo vremena i za izlaske. Kad se vrijeme pravilno raspodijeli, sve se stigne i ja sam jako zadovoljan svojim društvenim životom, jer imam porodicu i drage prijatelje koji me u svemu podržavaju - istakao je Filip Savić.

"Elektrijada"

Filip Savić je bio uspješan i na međunarodnim takmičenjima za vrijeme trajanja studija pa je u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji trijumfovao na "Elektrijadi" koja se održavala na mađarskom jezeru Balaton u maju ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana