Са просјеком 10 Филип Савић ушао у историју

Дејан Јовичић
Са просјеком 10 Филип Савић ушао у историју

Србац - Филип Савић из Српца проглашен је за најбољег студента у историји Електротехничког факултета у Бањалуци.

Овај младић је први студент који је остварио просјек оцјена 10,00 а са истом оцјеном је прије неколико дана одбранио дипломски рад и постао дипломирани инжењер електротехнике. На факултету кажу да у 52 године дугој историји ове установе није било тако доброг студента, а звање инжењера је стекло најмање 2.500 студената.

- У свакој генерацији било је неколико студената добрих попут Филипа, који су сада истакнути професори по свијету и истакнути истраживачи, али Филип је формално и суштински најбољи од свих до сада - рекао је професор Електротехничког факултета Жељко Јунгић, који је био и ментор Филипа Савића.

Многим студентима, поједини предмети су задавали муке, попут Линеарне алгебре, Електромагнетике и Импулсивне електронике, али Савић их је све положио највишом оцјеном.

- Ређао сам десетке од самог почетка, али сам се тек на четвртој години трудио да тај просјек и одржим. Нисам никада поништио испит. На све испите сам излазио само једном и тад сам их и положио - прича Филип.

Да овај успјех није случајан, свједоче његови сјајни резултати које је остварио као ученик у србачкој основној школи и Гимназији. У деветом разреду је постао републички првак из српског језика, а годину касније регионални првак из математике. Успјех из математике је поновио и у трећем разреду Гимназије, због чега је позван и у олимпијску репрезентацију БиХ. Нанизали су се и други успјеси па је у првом разреду Гимназије постао и регионални првак из физике, а затим освојио и Квиз знања у Школском центру.

Овакав успјех није могао проћи незапажено, па је 2009. године добио највише општинско признање младима.

Колико је Филип остао у лијепом сјећању његовим бившим професорима, свједочи и изјава професора Здравка Ђукића из Српца који је при одласку у пензију прије неколико година, рекао да никада није имао тако доброг ученика.

- У 40 година дугој каријери издвојио бих десетак ђака који су показали вансеријске резултате, али је убједљиво највећи математички таленат био Савић - рекао је Ђукић.

Једно је сигурно, Филип неће стати на овоме, јер планира да настави двогодишње мастер студије у Норвешкој.

На њега су поносни родитељи, мајка Милена која у Српцу предаје хемију и отац Симо, врсни математичар и дугогодишњи професор Школског центра "Петар Кочић" у Српцу. Они су заједно са Филипом стигли у Србац у ратном вихору 1995. године из Јајца и остали тамо до данашњег дана.

- Много времена сам протеклих година проводио учећи, али се нашло времена и за изласке. Кад се вријеме правилно расподијели, све се стигне и ја сам јако задовољан својим друштвеним животом, јер имам породицу и драге пријатеље који ме у свему подржавају - истакао је Филип Савић.

"Електријада"

Филип Савић је био успјешан и на међународним такмичењима за вријеме трајања студија па је у појединачној и екипној конкуренцији тријумфовао на "Електријади" која се одржавала на мађарском језеру Балатон у мају ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана