Са кровова вреба смртоносна болест

Милан Вујић
Са кровова вреба смртоносна болест

Градишка - Иако су у државама у региону увоз азбеста и градња њиме забрањени због опасности по здравље људи, кровови многих школа на подручју општине Градишка изграђени су од тог опасног материјала, којем је свакодневно изложено више од 2.000 ученика и стотине њихових наставника.

Доказано је да су азбестна влакна која отпадају са крова канцерогена, па многи тврде да су због тога три пензионисана просвјетна радника обољела од рака, док се још један тренутно лијечи. Бројни родитељи ученика Основне школе "Данило Борковић" у Сењаку страхују за здравље дјеце, која свакодневно удишу ова влакна.

- Школа је саграђена 1979. године и од тада није обнављана. Упозоравали смо власти на овај проблем, и ја и претходни директори. Обраћали смо се и Министарству просвјете РС са пројектом адаптације комплетне школе, иако је приоритет кров, односно салонит плоче које се распадају. Опасна влакна, која са њих лете по дворишту, не пријете само ђацима, већ и становницима који живе у близини школе - рекао је директор ОШ "Данило Борковић" Зоран Миљевић.

Осим Миљевића, и други директори школа упозорили су градске и републичке органе на опасности од азбеста, али и на остале проблеме због прокишњавања дотрајалог крова и лоше столарије.

У Средњој стручној и техничкој школи Градишка такође истичу проблем дотрајалих и оштећених азбестних плоча, наглашавајући да се плаше за безбједност својих 680 ученика и 67 радника.

И они су се обраћали надлежнима и невладиним организацијама, али нису наишли на разумијевање ни добили финансијску помоћ.

- Наша школа је 1968. године изграђена од азбестних плоча. Обраћали смо се Министарству просвјете због проблема са дотрајалим салонит плочама, али нисмо добили одговор - рекао је директор Средње стручне и техничке школе Градишка Миладин Гагић и додао да су дјеца свакодневно у додиру са азбестом, јер су и помоћни објекти направљени од тих плоча.

У Основној школи "Козарска дјеца" у мјесној заједници Крушкик кажу да се плаше за своје здравље, јер им је једна невладина организација донирала азбестне плоче.

- Путем те донације прије десет година смо адаптирали школу, а кров су нам урадили од тих азбестних плоча. Јасно нам је да ове плоче представљају опасност, али тренутно немамо новца за адаптацију крова - рекла је директор школе Зора Малешевић.

Како нам кажу у школама на подручју Градишке, за сада нема никаквих планова како да нађу рјешење, али ће и даље радити на активностима како би дошли до потребних средстава за адаптацију кровног покривача, иако разумију тешку ситуацију надлежних.

Док не буде ријешен овај проблем, многи грађани и ученици биће изложени опасности, а ове опасне плоче пуцаће послије обилних киша и опасна влакна плавити просторије школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана