Са Апеирона у Русију носи знање и искуство

Данијела Стоканић
Са Апеирона у Русију носи знање и искуство

Бањалука - Паневропски универзитет "Апеирон" има одличну вишегодишњу сарадњу са бројним универзитетима у Русији и већ десет година ради на ширењу руског језика, традиције и културе у Републици Српској због чега сам одлучила да своје знање усавршим управо на овој високошколској установи.

Рекла је ово докторант са Московског државног регионалног универзитета Дарија Скрипникова, која је у октобру боравила на једномјесечној специјализацији на "Апеирону".

Дарија долази са катедре Методике наставе руског језика, а тема њене докторске дисертације је "Методика наставе руског језика на материјалу интерференције у писању и говору студената на српском говорном подручју".

ГЛАС: Шта је био циљ Вашег боравка на Паневропском универзитету?

СКРИПНИКОВА: Жељела сам стећи нова знања о методици наставе руског језика за стране студенте, усавршити своја знања и вјештине, сакупити материјал за писање докторске дисертације и стећи међународно искуство предавача на високообразовној институцији.

ГЛАС: Како сте организовали активности на Универзитету?

СКРИПНИКОВА: Посјетила сам предавања и практичне вјежбе наставника руског језика и лингвистике, а радним данима држала сам од два до четири часа говорних и писмених вјежби за студенте. Користила сам различите методе предавања као што је, на примјер, час у граду. Имала сам прилику да користим сјајне информационе технологије којима располаже "Апеирон". Овдје се активно користе методи учења на даљину, изграђена је виртуелна средина, а студенти могу слушати предавања са било које тачке свијета. Видјела сам шта су то интернет-консултације односно када студенти на вези имају могућност да чују информације од наставника, постављају питања и разговарају о важним темама.

ГЛАС: Са каквим утисцима се враћате у Русију?

СКРИПНИКОВА: Акумулирала сам веома много нових и корисних знања за мој професионални рад, сакупила огроман материјал за писање дисертације. Искуство са "Апеирона" биће ми од велике помоћи у успјешној изради и одбрани докторске дисертације и изградњи моје каријере.

ГЛАС: Какав је Бањалука град?

СКРИПНИКОВА: Пријатан, чист и његован град у коме је задовољство живјети. Ваздух је чист, природа прелијепа, храна  природна, а Бањалучани фантастични домаћини. Бањалука ми је дала невјероватних мјесец дана за памћење.

Руски језик

ГЛАС: Каква су Ваша искуства са студентима Факултета филолошких наука?

СКРИПНИКОВА:      Студенти су били веома вриједни, трудили су се да редовно долазе на предавања, пажљиво су радили домаће задатке. Трудила сам се не само да побољшам ниво разговорне и писане ријечи код студената, већ и да им пренесем много информација о мојој отаџбини. Жељела сам да осјете руски језик кроз руску културу, како би се могли саживјети са начином живота у Русији. На предавања су долазили и професори од којих сам добила корисне савјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана