Са 18 година Ђорђије Кашиковић из Билеће враћа младе са странпутице

Милијана Латиновић
Са 18 година Ђорђије Кашиковић из Билеће враћа младе са странпутице

Билећа - Захваљујући волонтерском раду и залагању, осамнаестогодишњак из Билеће Ђорђије Кашиковић пропутовао је 12 земаља, а искуства стечена на семинарима и радионицама успјешно преноси вршњацима широм БиХ.

Да млади у РС имају шансу за успјех, упркос бројним препрекама, свједочи примјер овог средњошколца. Ђорђије, кога живот није мазио, због чега је рано и сазрео, каже да је током одрастања имао само један циљ, да постане добар човјек. Као осмогодишњи дјечак изгубио је мајку, а његов ослонац у дјетињству били су брат и отац.

Показао је завидно знање и вјештине и на пољу ваннаставних активности у Средњошколском центру "Голуб Куреш", због чега је постао и координатор Локалног тима Билеће за Асоцијацију средњошколаца у БиХ.

- За највећи успјех сматрам то што сам постао анти-доп амбасадор прве генерације, а своје знање о превенцији зависности подијелио сам са више од 1.000 ђака у Херцеговини - испричао је Ђорђије.

Увјерен је да је захваљујући његовим предавањима велики број младих одустао од странпутице на коју су били закорачили, предајући се пороцима.

- Активизам је кључ мог осмијеха. Као активиста и лидер имао сам прилику да обиђем многе крајеве наше државе и региона, да упознам многе људе различитих култура и традиција и на тај начин себе обогатим - казао је он.

Са поносом истиче да се са сваког путовања вратио богатији бар за једног пријатеља и за успомене које из Чешке, Мађарске, Македоније и других земаља радо дијели са вршњацима.

- Кроз разговор са вршњацима у другим државама схватио сам да се код њих много више улаже у систем образовања и да се много већи значај придаје практичној настави, а ми смо чини ми се још доста далеко од њих - рекао је Ђорђије.

Овај Херцеговац спреман је да мијењајући себе мијења и средину у којој живи те додаје да човјек учи док је жив.

- Човјека је најлакше упоредити са новом кућом. Џаба ако је кућа нова, ако се не одржава и не дограђује оронуће. Баш тако и човјек, ако не ради на себи, не стиче нова знања и вјештине губи праве вриједности - казао је Ђорђије, који по завршетку средње школе образовање планира да настави на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Жеља му је, како каже, да постане социјални радник, како би могао помагати другима, посебно дјеци без родитеља, јер из личног искуства зна како је одрастати без мајчиног загрљаја, савјета и подршке.

Матурско вече

Овај осамнаестогодишњи Херцеговац главни је организатор матурске вечери, коју ће, како каже, његова генерација, али и професори памтити по бројним изненађењима.

- Открићу вам само једно мало изненађење. Планирам да на један пано испишем најзначајније изјаве наших професора, које су мени и свим мојим вршњацима били водиља током школовања - рекао је Ђорђије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана