SNSD i partneri sakupili većinu Bijeljini

Lj. Aleksić, V. Kulaga
SNSD i partneri sakupili većinu Bijeljini

Bijeljina - Bijeljina bi i u novom mandatu lokalne vlasti mogla imati gradonačelnika iz jednog, a skupštinsku većinu iz drugog političkog bloka, kao što je bio slučaj nekoliko mjeseci pred izbore.

Koalicija "Bijeljina pobjeđuje" najavila je u petak da će stranke okupljene u tom bloku formirati većinu u Skupštini grada tako da će novi-stari gradonačelnik Mićo Mićić ponovo biti bez podrške parlamenta. Sporazum o formiranju skupštinske većine potpisale su članice koalicije koju predvodi SNSD. Tijesnu većinu sa 16 od ukupno 31 odbornika činiće šest odbornika SNSD-a, po tri DNS-a, SP-a i Pokreta "Uspješna Srpska" i jedan sa liste "SRS - Srpska u sigurne ruke".

- Potpisali smo sporazum o formiranju skupštinske većine i o usaglašenom zajedničkom djelovanju, tako da konstituisanje vlasti može da počne - rekao je Zlatko Maksimović, koji je bio kandidat koalicije "Bijeljina pobjeđuje" za gradonačelnika i tijesno izgubio od Mićića.

Maksimović je izrazio uvjerenje da to nije konačan spisak članova većine i da će najvjerovatnije biti još odbornika koji će im se priključiti. Stranke koje su potpisale sporazum nisu se prvi put ujedinile u većinu u lokalnom parlamentu. Riječ je o nastavku djelovanja pet stranaka koje su formirale novu većinu u maju i time prekinule višegodišnju vladavinu SDS-a.

Da se u koaliciji razgovaralo i o preraspodjeli pozicija potvrđuje izjava predsjednika bijeljinskog odbora SNSD-a Nedeljka Ćorića da o tome postoji visok stepen razumijevanja.

- Pri dogovaranju konkretnih rješenja vodićemo računa da stručni ljudi budu na najodgovornijim pozicijama - izjavio je Ćorić.

Mićić, koji je i predsjednik bijeljinskog SDS-a, nije u petak odgovarao na telefonske pozive. Član Predsjedništva Gradskog odbora SDS-a i šef Izbornog štaba te stranke Milorad Sofrenić kaže da još ništa nije gotovo.

- Tek 2. novembra će se zvanično znati ko je prošao na listama i ko su odbornici. Tada će biti otvoreni pregovori sa svim partijama i vjerujemo da ćemo mi uspjeti da formiramo većinu, bez obzira na želje drugih da nešto prije urade - rekao je Sofrenić.

Raspodjela mandata u Skupštini grada

SDS                                                  7

SNSD                                               6

PDP                                                 5

SP                                                    3

DNS                                                  3

Pokret "Uspješna Srpska"   3

SDA                                                  2

"SRS - Srpska u sigurne ruke"      1

NDP                                                 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana