СНСД и партнери сакупили већину Бијељини

Љ. Алексић, В. Кулага
СНСД и партнери сакупили већину Бијељини

Бијељина - Бијељина би и у новом мандату локалне власти могла имати градоначелника из једног, а скупштинску већину из другог политичког блока, као што је био случај неколико мјесеци пред изборе.

Коалиција "Бијељина побјеђује" најавила је у петак да ће странке окупљене у том блоку формирати већину у Скупштини града тако да ће нови-стари градоначелник Мићо Мићић поново бити без подршке парламента. Споразум о формирању скупштинске већине потписале су чланице коалиције коју предводи СНСД. Тијесну већину са 16 од укупно 31 одборника чиниће шест одборника СНСД-а, по три ДНС-а, СП-а и Покрета "Успјешна Српска" и један са листе "СРС - Српска у сигурне руке".

- Потписали смо споразум о формирању скупштинске већине и о усаглашеном заједничком дјеловању, тако да конституисање власти може да почне - рекао је Златко Максимовић, који је био кандидат коалиције "Бијељина побјеђује" за градоначелника и тијесно изгубио од Мићића.

Максимовић је изразио увјерење да то није коначан списак чланова већине и да ће највјероватније бити још одборника који ће им се прикључити. Странке које су потписале споразум нису се први пут ујединиле у већину у локалном парламенту. Ријеч је о наставку дјеловања пет странака које су формирале нову већину у мају и тиме прекинуле вишегодишњу владавину СДС-а.

Да се у коалицији разговарало и о прерасподјели позиција потврђује изјава предсједника бијељинског одбора СНСД-а Недељка Ћорића да о томе постоји висок степен разумијевања.

- При договарању конкретних рјешења водићемо рачуна да стручни људи буду на најодговорнијим позицијама - изјавио је Ћорић.

Мићић, који је и предсједник бијељинског СДС-а, није у петак одговарао на телефонске позиве. Члан Предсједништва Градског одбора СДС-а и шеф Изборног штаба те странке Милорад Софренић каже да још ништа није готово.

- Тек 2. новембра ће се званично знати ко је прошао на листама и ко су одборници. Тада ће бити отворени преговори са свим партијама и вјерујемо да ћемо ми успјети да формирамо већину, без обзира на жеље других да нешто прије ураде - рекао је Софренић.

Расподјела мандата у Скупштини града

СДС                                                  7

СНСД                                               6

ПДП                                                 5

СП                                                    3

ДНС                                                  3

Покрет "Успјешна Српска"   3

СДА                                                  2

"СРС - Српска у сигурне руке"      1

НДП                                                 1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана