SDS pocijepan na izborima u Kotor Varošu

Vedrana Kulaga
SDS pocijepan na izborima u Kotor Varošu

Kotor Varoš - Nedeljku Glamočaku povjeren je novi mandat predsjednika Opštinskog odbora SDS-a Kotor Varoš, ali su unutarstranački izbori protekli u naelektrisanoj atmosferi i završeni još izraženijom podjelom između njegove i struje na čijem je čelu Slavko Đukić, koji mu je bio protivkandidat.

Na Izbornoj skupštini kotorvaroškog SDS-a, održanoj u nedjelju, Glamočak, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini RS, tijesno je pobijedio Đukića, koji obavlja dužnost potpredsjednika Skupštine opštine. Od 104 delegata Glamočaka je na tajnom glasanju podržalo 57, a Đukića 47.

Jedan od delegata ispričao je "Glasu Srpske" da su izbori dodatno produbili razdor u stranci i podijelili je na dvije struje.

- Takav ishod mogao se naslutiti i uoči izbora, kada se vodila žestoka borba za svaki glas. Već na samom početku Izborne skupštine došlo je do razmirica, jer ni dnevni red sjednice nije dobio većinu, s obzirom na to da je ruku za predloženi dokument diglo samo 49 delegata. Poslije toga je bilo svega i svačega na sjednici - kazao je naš sagovornik.

Jedan od delegata iz Đukićeve struje rekao je da je stranka izborima pocijepana na dva dijela i da nijedan nema veliku dominaciju.

- Ostala je garnitura koja nije željela unapređenje funkcionisanja stranke, dok dobar dio mladih i obrazovanih ljudi nije našao mjesto koje je trebalo da im pripadne. Mjesto u novom sazivu Opštinskog odbora nije dobilo ni pola predsjednika mjesnih odbora. Ružna igranka se desila u Opštinskom odboru. Glamočak je nastavio da cijepa stranku, a novim, mladim ljudima koji imaju snagu, volju i energiju da se bore za stranku nije data šansa - rekao je ovaj delegat.

Glamočak je odbacio sve optužbe i naveo da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi.

- Glasanje je bilo tajno i rezultati su takvi kakvi jesu. Novo rukovodstvo na čijem sam čelu je izabrano na demokratski način - rekao je Glamočak.

On je istakao da tome svjedoče i čestitke koje je dobio poslije reizbora.

- Đukić mi je prišao i čestitao na rezultatu, a ja njemu zahvalio na učešću i sve je završeno fer i demokratski - izjavio je Glamočak.

Đukić juče nije želio da komentariše dešavanja na Izbornoj skupštini.

Unutarstranački izbori u kotorvaroškom SDS-u dio su procesa uoči Izborne skupštine, na kojoj će biti birano rukovodstvo stranke na republičkom nivou.

Budžet

U SDS-u, koji predvodi skupštinsku većinu u Kotor Varošu, istakli su da još nije postignuto rješenje da bi bila izbjegnuta potpuna finansijska blokada opštine. Kotor Varoš još nema budžet za 2015. godinu, a danas ističe i odluka o privremenom finansiranju. Ukoliko ona danas ne bude produžena, biće blokirane sve isplate iz budžeta, poput plata, stipendija, socijalnih i drugih davanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana