Руси и Американци хоће да граде старачке домове и хотеле

Данијела Стоканић
Руси и Американци хоће да граде старачке домове и хотеле

Бањалука - Инвеститори из Америке, Русије, Португалије и Белгије свој новац желе да уложе у изградњу домова за старе, хотела, вртића и бања у Републици Српској, а међу перспективним дестинацијама виде Бањалуку, Кнежево, Требиње и Теслић и Јахорину.

Ништа мање пажње странаца не привлачи ни плодно земљиште на подручју Лијевче поља, али и девастирани пословни објекти, у које не треба много улагати. Поједини инвеститори за добру локацију не жале читаво богатство, само је потребна дозвола локалних заједица, које су до сада, упркос показаном интересовању, често остале скрштених руку.

Да је тако свједочи и власник бањалучке агенције за некретнине „Сензор“ Манојло Поповић, који, као представник РС, не пропушта готово ниједан сајам и конференцију некретнине и инвестиције у свијету.

- Недавно су на једном сајму инвестиција Московљани изразили жељу да праве дом стараца у Бањалуци. За изградњу мањег дома, бање и хотела, али у Кнежеву заинтересовани су наши људи који живе и раде у Америци. Они су спремни да уз помоћ Американаца оживе ову изразито неразвијену општину - казао је Поповић, додајући да је студија свјетских стручњака показала да је Кнежево равно Златибору.

Према његовим ријечима на захтјев потенцијалних инвеститора из Русије и Америке послате су фотографије и остали материјал. Они би ускоро, каже, требало да дођу у Српску.   

- За улагања у Српску заинтересовани су и Португалци. Са свим тим информацијама упознао сам и надлежне у РС, који нису крили одушевљење, па ћемо заједничким снагама покушати да планове преточимо у дјела - казао је Поповић.

Додао је да градња хотела и вртића у Требињу и на Јахорни, старачких домова у Бањалуци и Кнежеву, те осталих пројеката зависи од добре воље представника локалне власти.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да је ова општина на располагању свим инвеститорима из било које земље да долазе.

- Сви захтјеви страних инвеститора се разматрају, а чим буде нека конкретна понуда за изградњу становници ће бити обавијештени - рекао је Петровић.

Да су сви инвеститори добродошли потврдио је и начелник општине Кнежево Горан Боројевић.

- Ова општина ће изаћи у сусрет свим инвеститорима уколико се одлуче да дођу у Кнежево, које вапи за сваким радним мјестом - казао је Боројевић.

Додао је да би овој општини много значио још један вртић, јер су готово сва мјеста у постојећем попуњена. 

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић каже да је у посљедњих пола године повећано интересовање страних инвеститора, посебно кад је у питању сарајевско-романијска регија.

  • У Источном Новом Сарајеву ових дана преговарамо са два потенцијална инвеститора, који би уложили новац у изградњу два луксузна хотела на територији ове општине - казао је Ћосић и додао да један од потенцијалних инвеститора долази из Белгије. 

Удружење

На недавном Међународном сајму некретнина и инвестиција Бањалука 2017. БЛИРЕ основано је Удружење агенција за некретнине.

За предсједника овог удружења изабран је Манојло Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана