Рукотворине из Рогатице носе печат традиције

С. М.
Рукотворине из Рогатице носе печат традиције

Рогатица - Предстојећи 8. март био је повод за отварање вишедневне изложбе рукотворина чланица Удружења жена “Сноп” из Гучева код Рогатице.

 

По традицији, жене Гучева изложиле су уникатне радове које су за дјецу и одрасле оплеле, исткале, извезле, исхеклале, креирале и сашиле својим рукама. Ту су и предмети урађени декупаж техником, бижутерија, и иконе и портрети познатијих Срба из прошлости. Посјетиоци изложбе могу да виде и шешире Борке Јешић од ручно рађеног филца и луткице обучене у српске народне ношње.

Отварање изложбе имало је, у неку руку, и меморијални карактер. Чланице “Снопа” посветиле су је сјећању на Зорицу Мичић, чланицу која је преминула прије мјесец дана.

- Била је најпреданија и најактивнија наша чланица. Из њених руку изашли су бројни плетени одјевни предмети који, иако су носили печат традиције, имали су доста детаља савремености. Управо они били су плод њене бујне маште, коју је преносила и на млађе путем радионица које је она водила - рекла је предсједница “Снопа” Слађана Ујић. У знак захвалности за допринос раду “Снопа” жене Гучева Зорици Мичић постхумно додијелиле су посебну захвалницу, коју је примила њена кћерка Сања.

                                                                                                         

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана